A közénk jött Isten – advent harmadik vasárnapja

A karácsonyi filmek legnépszerűbbjében, a Reszkessetek, betörők! -ben (Home Alone, 1990) a főszereplő, az otthon maradt kisfiú önvédelmi trükkös próbálkozásait követhetjük végig. Adventünk és karácsonyunk fő fókuszánál, Jézus Krisztusnál pont az ellenkezőjét látjuk: Ő nem maradt otthon a mennyei dicsőségben. János evangéliuma első verseiben – behelyettesítő eljárással, mint annak idején matekórán – az Ige alatt Jézust értve testté lett, közöttünk lakott és láttuk az ő dicsőségét (Jn 1,14), amiről az első adventi csendességben is szó volt.

Mi hasznunk lehet abból, hogy Isten közénk jött emberi ábrázatban?

Ha ő emberré lett, akkor ő teljesen megért. Megérti fáradtságodat, kimerültségedet, éhségedet, magányodat, kirekesztettségedet. A gyakorlott bibliaolvasóknak már eszükbe is jutottak a történetek. De mivel Isten is, ezért van hatalma, lehetősége segíteni. Ha csak Isten lenne és nem ember, akkor hidegen hagyhat minket az Isten szeretete, mivel távol marad tőlünk; így érthető meg miért nem válik sokak számára megközelíthetővé a mennyei trónon uralkodó, túlvilági hatalom, aki dönthet sorsomról, megsegíthet az égből. De az együttérzésen túl, az együttélést is választotta. Ha viszont csak ember lenne és nem Isten, akkor a moralizálás szintjén megmaradva olyan elérhetetlen etikai standardokat állít elénk tanításaiban, aminél már hiányzik a könyörülő isteni szeretet.

Ellentétben az említett film főszereplőjével, Ő nem önmagát jött védeni, hanem minket, magunktól. Nehogy fáradtak, kimerültek, lelki éhesek, magányosak maradjunk és kirekesztettek a mennyből, ahonnan Ő jött.

Kis Kendi Dávid
egyetemi lelkész

Adventi gyertyák

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép