Globális kérdésekre magyar válasz - Orbán Balázs a Károli Szabadegyetemen

A Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című társadalomtudományi, geopolitikai szakkönyv nyomán beszélgetett Magyarország nemzeti és geopolitikai helyzetéről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Trócsányi László rektor a Károli Szabadegyetem május 15-i rendezvényén.  

A Károlyi-Csekonics-palota aulájában két évvel ezelőtt útnak indított programsorozat ezúttal az uralkodó világrend sajátosságait boncolgatta és arra kereste a választ, hogy napjaink kihívásaira milyen magyar válasz adható. A 2023 végén megjelent könyv címe mára a magyar külpolitika szinonimája lett, a huszárvágás azt a bátor és bravúros mozdulatsort jelenti, amely magában hordozza a magyar nemzetre jellemző egyediséget, ugyanakkor a más nemzetekkel való összekapcsolódást is szem előtt tartja. Orbán Balázs kifejtette, hogy a konnektivitás tiszteletben tartja a másik nemzet álláspontját, és azokra a pontokra koncentrál, amelyek mentén létrejöhet az együttműködés. Kiemelte, hogy az egyes országok sikere nem írható le egy univerzális stratégia mentén, csakis nemzeti megoldások léteznek. A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta, a magyar külpolitika multivektorális, vagyis azt tartja elsődlegesen szem előtt, hogy csökkentse az egyoldalú függőségi helyzeteket, tehát elsősorban szövetségi rendszerekben gondolkodik.

A sokoldalú beszélgetés során számos aktuális téma megvitatására került sor, többek között arra is, hogy mit jelenthet Magyarország számára a közelgő amerikai elnökválasztás, mire lehet elég a nemzetközi jog és hogy miért fontos, hogy a törvényszerűen változó világrend ne indukálja a nemzeti identitás átalakulását. Az est folyamán a résztvevők arra is választ kaphattak, hogy létezik-e univerzális értékrend, lehet-e közös ideológia mentén élni, és hogy milyen veszélyeket rejt a blokkosodás stratégiája.

A rendezvény végén a résztvevők dedikáltathatták saját könyvpéldányukat a szerzővel, amely már angolul is kapható, hamarosan pedig németül és kínaiul is olvasható lesz. A teljes beszélgetés hamarosan visszanézhető lesz az egyetem YouTube-csatornáján.

Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép