A Károli idén is a legnépszerűbb egyetemek egyike

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eredmények kapcsán elmondta, hogy idén 90 334 jelentkezőt vettek fel valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Kiemelte, hogy minden második felvett hallgató olyan területre nyert felvételt, amely kiszolgálja a magyar gazdaság igényeit. A miniszter hozzátette azt is, hogy a felvételi megújításának köszönhetően nagyobb lett az intézményi autonómia a felsőoktatásban. Ezt jelzi többek közt az is, hogy az egyetemek saját maguk dönthettek arról, hogy a felvételi eljárásban mire adnak plusz pontot.

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a felvételizők körében a Károli Gáspár Református Egyetem! A 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárást tekintve az intézmény a tavalyi évhez hasonlóan kimagasló eredményt ért el. Magyarország 7. legnépszerűbb felsőoktatási intézménye idén is vonzó választás lett a továbbtanulás előtt állók számára: a 2024. évi felvételi eljárásban ugyanis a Károli világi képzéseire összesen 20.864 jelentkezés érkezett, ebből 4.584 első helyes jelentkezés.  Az előző évi (2023A) eljáráshoz képest 1.651-gyel, azaz 8,59%-kal nőtt az összes jelentkezők száma, míg az első helyes jelentkezések száma 156 fővel, vagyis 3,53%-kal emelkedett.

Egyetemünk a 2024/2025. tanévre két új képzést is meghirdetett: a rekreáció és életmód alapképzési szakot és a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak koreai szakirányát nagy érdeklődés fogadta a felvételizők körében, a jelentkezési adatok alapján is hiánypótló képzéseknek bizonyultak.

A felvételt nyert diákok ősztől egy családias és sportos egyetemen kezdhetik meg tanulmányaikat, melynek sikerességéhez az intézmény minden támogatást megad. Magas színvonalú tehetséggondozó rendszere a tanulmányi előmenetel elősegítését teszi lehetővé, kiemelt ösztöndíjprogramja és a kollégiumi férőhelyek biztosítása pedig anyagi támogatást nyújt. A szellemi fejlődésen túl a Károli Sportegyesület és az egyetemi sportolási lehetőségek folyamatos bővítése számtalan lehetőséget kínál a hallgatók fizikai egészségének megőrzéséhez is.

A 2024. évi általános felvételi eljárásban a többletpontok rendszerét felváltotta az intézményi pontok rendszere. Ennek tükrében a Károli Gáspár Református Egyetem egyházi felsőoktatási intézményként támogatta a református háttérrel rendelkező jelentkezőket, de a tanulmányi- és sporteredményeket is kiemelten elismerte. Az intézményi pontok tekintetében a Károli Junior Akadémia elvégzésével maximális pontszámot szerezhettek a felvételizők. Az akadémia egyedülálló módon segítette a diákokat a jövőjüket meghatározó döntés meghozatalában, a képzésprogram a résztvevők visszajelzései alapján is hiánypótló. A Károli Junior Akadémia választható kurzusainak listája idén a sport és rekreációs alapismereti képzéssel bővült.

A 2024. július 24-én közzétett ponthatárok alapján az egyetem világi képzéseire összesen 3.134 fő nyert felvételt, ebből állami ösztöndíjas képzésen 2.341 fő, míg önköltséges képzésen 793 fő kezdheti meg tanulmányait 2024. szeptembertől. A hitéleti képzések tekintetében 2024 augusztusában lesznek végleges felvételi eredmények.

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára 419 fő, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karára 1.589 fő, Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karára 657 fő, míg a Pedagógiai Karára 469 fő nyert felvételt.

Az Állam- és Jogtudományi Kar nappali munkarendű jogász képzésére idén nőtt a felvettek száma, állami ösztöndíjas képzésre 436 ponttal lehetett bekerülni. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar fennállása alatti legjobb eredményét érte el a felvett jelentkezők 3,99%-os összlétszám-növekedésével. Az anglisztika alapképzési szak, a pszichológia alapképzési szak és a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak továbbra is a kar legkeresettebb képzései közé tartoznak, utóbbi 2024 szeptemberétől a japán és kínai szakirány mellett koreai szakiránnyal is elindul.

A Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar tavaly óta új képzési helyszínen folytatja széles körű oktatási tevékenységét, az intézmény legfiatalabb kara a tavalyi évhez hasonlóan ismét növelni tudta felvett hallgatói számát. Az ápolás és betegellátás, a szociális munka és szociálpedagógia alapképzési szakokra nőtt a felvettek létszáma, a tudományterületek tekintetében országos szinten listavezetőnek számító gazdaságtudományi képzési területhez tartozó képzések a Károli Gáspár Református Egyetemen is kiemelt népszerűségnek örvendtek: a nappali munkarendű, állami ösztöndíjas alapképzéseken több mint 40%-kal nőtt a felvettek létszáma. A Nagykőrösön, Budapesten és Kecskeméten is oktatási tevékenységet folytató Pedagógiai Kar a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és tanító alapképzési szakok egyik kiemelt képzőintézményének számít 2024-ben is.

Az elmúlt évek sikeres közösségteremtő intézkedései mellett az intézmény infrastrukturális fejlesztése is prioritás, melynek egyik legjelentősebb mérföldköve a Károli Gáspár Református Egyetem új, ferencvárosi kampuszának nemrégiben kihirdetett nyertes pályázata. A hagyományosan református városrészben, Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezett új oktatási egység az Állam- és Jogtudományi Karnak, valamint a Pszichológiai Intézetnek ad majd otthont.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép