A Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest a kormány

Együttműködési megállapodást írt alá Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szabó István

a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes egyházi tulajdonba adásáról.


A megállapodással – a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítási feladatainak kijelöléséről és az előkészítéshez szükséges forrás biztosításáról szóló 1615/2015. (IX. 8.) Korm. határozatnak, illetve a megújuló Károlyi-Csekonics Palotaegyüttesnek a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adásáról, valamint az átfogó felújításához kapcsolódó műszaki ellenőri feladatok és egyéb műszaki szolgáltatások meghatározásáról, továbbá az ezek elvégzéséhez szükséges forrás biztosításáról szóló 2033/2015. (XII. 30.) Korm. határozatnak megfelelően, összhangban a Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa 2016. február 17-én kelt elvi döntésével – a Kormány megerősítette abbéli szándékát, hogy a Károlyi–Csekonics Palotaegyüttest ingyenesen a Magyarországi Református Egyház tulajdonába kívánja adni a Reformáció 500. évfordulója tiszteletére, és ennek érdekében törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé.

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A Miniszterelnökség a birtokba adást megelőzően, a műemléki és örökségvédelmi szempontok figyelembevételével, saját hatáskörben lebonyolítja a Károlyi–Csekonics-palotaegyüttes teljes körű, átfogó, állagmegóvó felújítását.

A Kormány a megállapodással hozzájárulását adja, hogy - a vonatkozó jogszabályok szerint elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – ingyenesen tulajdonba adott kastélyt a Magyarországi Református Egyház a Károli Gáspár Református Egyetem részére oktatási céllal hasznosítsa, annak érdekében, hogy a magyarországi református felsőoktatás legfontosabb intézménye méltó elhelyezést és lehetőséget kapjon arra, hogy társadalomépítő szerepét a Magyarországi Református Egyház hitvallásának megfelelően tölthesse be.


Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép