Élő történelemóra Pristinában - Újra kitűzték a Hunyadi-zászlót Rigómezőn

A KFOR (Kosovo Force) nemzetközi békefenntartó bázisán a Magyarságkutató Intézet képviseletében a haderő többnemzetű parancsnoki, vezetői egységének tartott előadást Dr. Hidán Csaba László történész-kutató, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. A Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi haderő parancsnoka, Kajári Ferenc vezérőrnagy Hunyadi Jánosnak, a magyar és egyetemes hadtörténet egyik legkiemelkedőbb alakjának, a legendás törökverő magyar hadvezérnek és a rigómezei csata történeti eseményeinek megismertetése céljából kérte fel az együttműködésre.

Hidán Csaba először Pristinában korhű öltözetben, majd 574 évvel a csata után a helyszínen, Rigómezőn, II. Murad szultán egykori sátorhelyéről ismertette az eseményeket. A látványosan szemléltetett előadást – amelyet Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete is megtisztelt jelenlétével – Kajári Ferenc vezérőrnagy nyitotta meg. 

A történelmi áttekintés tizennyolc ország katonáinak jelenlétében történt, ami azért kiemelt jelentőségű, mert lehetőséget biztosított a magyar katonai hagyományok nemzetközi megismertetésére. Az előadó szerint minden nemzetiség részéről nagy volt az érdeklődés.

Tanár úrral az esemény apropóján készített interjút a Magyar Nemzet újságírója, mely itt olvasható.

Fotók: Koncsek Barna

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép