Teremtésvédelmi előadás a XI. Környezeti Nevelési Világkongresszuson (WEEC 2022)

A Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelye is részt vett a XI. Környezeti Nevelési Világkongresszuson, amely a környezetpedagógia legnagyobb szabású nemzetközi rendezvénye. Célja, hogy nemzetközi fórumot biztosítson a környezeti nevelésben tevékenykedő kutatók és szakemberek számára. A kétévente megrendezésre kerülő kongresszus címe 2022-ben „Hídépítés a klímavészhelyzet idején”, mottója pedig „Building bridges”, azaz hidak építése.


Forrás: weec.org

A rendezvényt a csehországi Masaryk Egyetem, az AIM Group International és a WEEC Network szervezte a Károly Egyetem, a cseh Környezetvédelmi Minisztérium és más partnerek szoros támogatásával Prágában. A plenáris üléseket, előadásokat, posztereket a nem-formális környezeti nevelési helyszínekre szervezett terepgyakorlatok egészítették ki.


Forrás: Petr Zewlakk Vrabec/weec.org

A Teremtésvédelmi Műhely munkatársa, Szűcs Boglárka a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület delegációjának tagjaként a keresztyén teremtésvédelmi közösségek és környezeti neveléssel foglalkozó civil szervezetek együttműködésének jelentőségéről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a két megközelítés egymást kiegészíti, az egyházi oldal erkölcsi értékalapú látásmódja és a szakmai felek környezettel kapcsolatos tudása összeadódik, ezáltal hatékonyabb szemléletformálást tudnak együtt elérni.


Forrás: Szűcs Boglárka

Dr. Victor András – az MRE Ökogyülekezeti Tanács tagja a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület történetéről és a menet közben jelentkező koncepcionális kérdésekről tartott előadást, például az általános vagy speciális jelleg dilemmájáról.


Forrás: Petr Zewlakk Vrabec/weec.org

A kutatók és tudósok által vezetett tíz párhuzamos szekció között a „Sustainability at Universities” (Fenntarthatóság az egyetemeken) szekcióban a különböző egyetemek kapcsolattartói számoltak be az egyetemzöldítési törekvéseikről, stratégiáikról és egyetemközi együttműködéseikről. Emellett számos más téma is helyet kapott: Környezeti nevelés az anthropocénben; Klímaváltozás és környezeti nevelés; Egész iskolás megközelítés; Művészet, etika és környezeti nevelés; Kora gyermekkori környezeti nevelés; Üzlet és környezeti nevelés.


Forrás: weec.org

A konferenciához kapcsolódó terepi programok kilenc cseh környezeti nevelési központban kerültek megrendezésre, hidat képezve az elmélet és a praktikum között, a gyakorlati szakemberek által meghatározott témák széles skálájának megvitatásával. Betekintést nyerhettünk a cseh ökoiskola hálózat működésébe; ökológiai gazdálkodás és közösségi kertek szervezésébe; kerékpáros és egyéb városi akciók szervezésébe; kutatásalapú tanulási programokba, a „népi hagyományok és hagyományos mesterségek a kortárs környezeti nevelésben” programba, valamint az állatkertekben folyó környezeti nevelésbe.


Forrás: Szűcs Boglárka

A kongresszus a környezeti nevelés valamennyi szereplőjének találkozóhelye, ahol a környezeti nevelés módszereivel és eredményeivel kapcsolatos kutatásokat,  tapasztalatokat, jó gyakorlatokat mutatják be, a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében történő oktatás szerepét és fontosságát vitatják meg minden szinten, beleértve a felsőoktatást is. A szakmai vita és tudásátadás az öt kontinenst képviselő tudományos bizottság és a  fogadó ország szakmai felügyelete alatt történik. 2003 óta tizenegy világkongresszuson több mint 100 különböző országból több ezer ember vett részt: egyetemi professzorok, kormányzati tisztviselők és nemzetközi szervezetek, újságírók, politikai képviselők, vállalkozások, civil környezeti nevelési szervezetek, egyetemek képviselői. A Hálózat az ENSZ-szel és annak ügynökségeivel összhangban, oktatási, kutatási, kulturális és tudományos szervezetekkel együttműködve működik.
 
A következő Környezeti Nevelési Világkongresszusra 2024. január 29-február 2-a között kerül sor Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emírségekben.  Témája a win-win stratégia egy jobb világért. A rendezvényről és a hálózatról bővebb információk: https://weecnetwork.org/
 
 
Szűcs Boglárka – Teremtésvédelmi Műhely referens

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések