Együttműködési megállapodást írt alá egyetemünk a Rákóczi Szövetséggel

A Károli Gáspár Református Egyetem és a Rákóczi Szövetség együttműködési megállapodást írt alá 2024. június 6-án csütörtökön, melyben kifejezték és megerősítették a Kárpát-medencei magyarság lelki egészségi (mentálhigiénés) állapotának javítása, lelki- és kapcsolati kultúrájának, valamint egészségmagatartásának fejlődése iránti elkötelezettségüket, és azon szándékukat, hogy a nemzet megmaradását, lelki újjászületését szolgáló értékek és célok mentén a jövőben szakmai együttműködést folytatnak egymással.

A Károli Gáspár Református Egyetem hálózatépítő programjának hátterét a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézetének Pszichológiai Továbbképző Központja keretében működő négy féléves, oklevelet kibocsátó mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzés jelenti. Ennek keretében Erdélyben (Illyefalván) 2002-től, Budapesten 2003-tól, Felvidéken (Hanván, majd Léván) 2008-tól, Kárpátalján (Beregszászon) 2015-től, a Vajdaságban (Szabadkán) pedig 2020-tól zajlik a képzés. Az eddigi, mindösszesen 51 évfolyamba több mint 2.000 hallgató iratkozott be, 1.500 fő Budapestre és 600 fő valamelyik határokon túli évfolyamba. Jelenleg szerte a Kárpát-medence határon túli régióiban mintegy 550 okleveles mentálhigiénés segítő szakember tevékenykedik, akik a KRE képzésében elsajátított ismereteiket és készségeiket eredeti hivatásuk keretein belül alkalmazzák.

Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora a megállapodás aláírásakor kiemelte, hogy a szolidaritás, a támogatás és a nemzetben gondolkodás jegyében jön létre ez az együttműködés.

Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnökeként hozzátette, hogy örömmel csatlakoznak a kezdeményezéshez és hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett gyermektáborokban is nagy szükség van a mentálhigiénés szakemberek tudására és munkájára.

Az együttműködésben részt vevő szervezetek közül jelen voltak az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség, a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság, és az alakuló „Balance” - Vajdasági Magyar Mentálhigiénés Egyesület vezetői is. A képzés megszervezését és a hálózat felépítését Grezsa Ferenc pszichiáter szakorvos, a KRE egyetemi tanára kezdte el és gondozta húsz éven át, és az ő javaslatai alapján dolgozták ki a felek jelen megállapodást is. Jelenleg Kövi Zsuzsanna, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézet Pszichológiai Központjának vezetője végzi a szakfelelősi feladatokat, és a hálózatépítés támogatására szervezi Bagdy Emőke professzor asszonnyal és a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság vezetőjével a szombati Összetartozás lélekben és Istenben elnevezésű egyetemi rendezvényt.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett Bagdy Emőke professzor asszony is, aki még a Pszichológia Intézet alapítójaként kezdeményezte a mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzés alapítását és örömmel nyugtázta, hogy már ilyen gyümölcsöző együttműködés bontakozott ki a Kárpát-medencében, ami ezzel a megállapodással még tovább erősödik.

Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép