Egyetemi tanári kinevezések

Magyarország köztársasági elnöke 2024. június 1-i hatállyal egyetemi tanárrá nevezte ki Dr. habil. Horváth Gézát, Dr. habil. Literáty Zoltánt, valamint Dr. habil. Vámos Pétert.

A kinevezési okiratok átadására ünnepélyes keretek között a 2024. június 27-i szenátusi ülés előtt került sor. (Az eseményről Vámos Péter külföldi útja miatt kimentését kérte.)

Prof. Dr. habil. Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, a Német és Holland Nyelvű Kultúrák Intézete intézetvezetője, 2016. augusztus 1. óta az egyetem munkavállalója. Széles körben elismert németországi, német nyelvű oktatói tevékenységgel rendelkezik. A német nyelv, irodalom és kultúra mesterképzési szak, a germanisztika alapképzési szak német nemzetiségi szakirány felelőse. A magyar Hermann Hesse-életműkiadás szerkesztője, részben fordítója, valamint a magyar E.T.A. Hoffmann életműkiadás szerkesztője, részben fordítója.

Prof. Dr. habil. Literáty Zoltán, a Hittudományi Kar dékánja, a Gyakorlati Teológiai Tanszék tanszékvezetője. 2003. szeptember 1. óta az egyetem munkavállalója. Az MRE Doktorok Kollégiuma Gyakorlati Teológiai Szekciójának vezetője és szakmai programjának irányítója, a Societas Homiletica nemzetközi szakmai fórum elnökségi tagja, egy észak-ír-magyar kutatócsoport társvezetője. Egy lipcsei és egy belfasti nemzetközi kutatócsoport tagja, illetve társvezetője, az MRE Doktorok Kollégiuma szekcióelnöke.

Prof. Dr. habil. Vámos Péter, a Kínai Tanszék oktatója, 2005. szeptember 1. óta az egyetem munkavállalója. Oktatói tevékenysége mellett tudományos tanácsadó a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében. 2023 óta az MTA doktora címmel rendelkezik, szakterületének (XX. századi sinológia és magyar-kínai kapcsolatok) meghatározó szakembere.

Horváth Géza Literáty Zoltán