“Karácsonyok egykoron” - Prof. Dr. Szakály Sándor írása

Törökkoppány egy kis falu Somogy megyében. Ma még kisebb – lélekszámát tekintve –, mint amekkora volt egykoron. Ott születtem, emlékeim oda fűznek és egyre gyakrabban jönnek elő. Eszembe jutnak az ottani, barokk templomban eltöltött ministrálások évei – nyolc esztendő –, amikor „miniszternek” érezhettem magam, ugyanis nálunk a ministráns: miniszter volt. Élénken él az emlékezetemben a karácsonyi várakozás időszaka is.

Nem tudom, honnét is jött a szokás, de szenteste napjának délutánján mi, a falu gyerekei – voltunk akkor még jó páran – csengőkkel a kezünkben szaladgáltunk fel s alá, vártuk a Jézuskát. Így volt ez vagy tízéves koromig, amikor is kiderült, a karácsonyfát a szüleim állítják. De nem ez volt a fontos, hanem a közös öröm! Eszembe jut az éjféli misék varázslatos hangulata, a sokszor gyönyörű hóesésben, fagyban megtett néhány lépésnyi séta, amely a házunktól a templomig vezetett. Az éjféli mise után pedig vissza, haza. Otthon az addigra megsült sütőtök elfogyasztása… Együtt volt a család: anyám, apám, anyai és apai nagyszüleim, anyai dédnagyanyám, anyám öccse és nagyapám özvegy húga, akinek férje 1942-ben a távoli Szovjetunióban lett hősi halottá. Ilyenkor az ő, és a család már nem élő tagjai emlékét is felidéztük, köztük a nevemet adó, ugyancsak a Don mellett 1943-ban eltűnt Szakály Sándor tizedes, címzetes szakaszvezetőét is, „pék Sanyiét”, aki a Szakály család férfi tagjai közül először nem lett csizmadia- és cipészmester.

Utóbbi felmenőimnek köszönhetem, hogy a hideg, a hívek leheletétől sem felmelegedő templomban soha nem fázott a lábam. A kis bakancsom mindig meleget adott. Ahogy meleget sugárzott a szerény betlehemi jászol és a hívek szeme is, amikor együtt énekeltük a karácsonyi énekeket és elfeledtük a gondokat, bajokat, mert a szeretet ilyenkor azokból is előjött, akik sokszor úgy vélték, arra nincs is szükség. Pedig arra van a legnagyobb: hit, remény, szeretet.

Ez legyen velünk napjainkban is!

2020. advent első vasárnapján
Szakály Sándor

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép