Kötelező testnevelés a 2023-2024-es tanévben

Tisztelt Hallgatók!

A 2022/2023-as tanévre az Egyetem nagyszabású sportfejlesztés keretében megindította az első kötelező testnevelés órákat, így a hallgatók több sportág közül választhatnak felmenő rendszerben.

Ez alól kivételt képeznek a pedagógusképzés képzési területhez tartozó óvodapedagógus alapképzési szak és a tanító alapképzési szak hallgatói, mivel ezen képzések esetén a képzési és kimeneti követelmények szakterületi ismeretként írják elő a kötelező testnevelés teljesítését.

A többi nappali munkarendű alapképzési szak, osztatlan képzés, felsőoktatási szakképzés mintatantervében a Testnevelés 0 kreditértékű, aláírással záruló kötelező kritériumtantárgyként szerepel.

A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy keretein belül felvehető sportágak:

 • Aerobik
 • Funkcionális köredzés
 • Röplabda
 • Stretching
 • Zumba

 

A tanórák hossza mind az 5 sportág esetében 90 perc.

A Neptun egységes tanulmányi rendszerben kínált kurzusokból 1 kurzust kell kiválasztani, amely heti 1 sportolási alkalmat (heti 2 tanóra) jelent.

A tantárgy aláírás megszerzésével teljesíthető, a tanórákról legfeljebb 3 igazolt hiányzás megengedett.

Felmentések:

A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy alól felmentést azon hallgató kaphat, aki:

 • csapatsportágak esetén NB II., NB I/B., NB I., OB II., OB I/B., OB I. vagy ezeknek megfeleltethető osztályban versenyengedéllyel rendelkezik a 2022/2023-as szezonra, valamint tudja igazolni, hogy versenyzik is;
 • egyéni sportágak esetén az országos bajnokságokban szerepel, és a 2022/2023-as tanévre be tudja mutatni a sportági szakszövetség által kiállított eredményigazolást;
 • aki orvosi igazolás benyújtásával tudja igazolni, hogy egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a sportolást.

 

A tantárgyfelmentési kérelmet a képzésért felelős Kar Tanulmányi Osztálya által a honlapon közzétett módon és határidőig kell benyújtani.

A 2023/2024-es tanévben a következő tárgyak közül választhatnak a hallgatók:

 • Funkcionális köredzés: A tantárgy célja, hogy a hallgató megismerkedjen az evezés, az erősítés és a funkcionális köredzés módszertani sajátosságaival. A heti kétszer negyvenöt percben külön figyelmet fordítunk az evezés mozdulatsorának helyes elsajátítására és végrehajtására, az izmok és ízületek helyes terhelésére, a nyújtó gyakorlatok megfelelő kivitelezésére. Hiánypótló mozgásforma, nem csak fiúk számára!

 

Helyszín: R6 Konditerem

Időpont: Kedd, Szerda, Csütörtök 8:00 - 9:30 és 10:00 - 11:30

Oktatók: Sinka Flóra, Pergel László, Koncsik Dominik, Boros Bálint

 

 • Zumba: Zumba óráink lehetőséget teremtenek hallgatóink számára, hogy bekapcsolódjanak egyetemünk egyik legvidámabb, zenés-táncos edzésformájába, és egy kiváló csapat részévé váljanak. Fiatal oktatóink nem csak a minőségi mozgásra, hanem a jó hangulatra is kiemelt figyelmet fordítanak, így a zumba órák egy kihagyhatatlan választásnak bizonyulnak. Húzzátok fel a tánccipőt és gyertek!

 

Helyszín: R6 Fitneszterem

Időpont: Hétfő, Kedd, Szerda 8:00 - 9:30 és 10:00 - 11:30

Oktató: Szabó Lili

 

Helyszín: D25 Tornaterem

Időpont: Hétfő és Péntek 8:00 - 9:30

Oktató: Angyal András

 

 • Röplabda: Az egyetem legnépszerűbb csapatsportága, mely nem maradhat ki a kötelező testnevelés sportos kínálatából sem. A röplabda igen aktív sport, különösen alkalmas rugalmas, gyors feladatok gyakorlására. Fejleszti a motoros képességeket és úgy, mint számos más sportág ez is fegyelmet és önuralmat tanít. Egyetemi csapataink évről-évre a legjobbak között szerepelnek a bajnokságokban, ezért kiemelten fontos számunkra a gólya-utánpótlás.

 

Helyszín: D25 Tornaterem

Időpont: Hétfő és Péntek 10:00 - 11:30 és 12:00 - 13:30

Oktató: Szlávik Boglárka

 

 • Aerobik: Az aerobik egy zenére végzett tornagyakorlatokból álló mozgásforma, amely sok izomcsoportot mozgat meg egyszerre. Kiváló közösség építő program. Már előző tanévben is nagy népszerűségnek örvendett a Károli egyetem hallgatói körében, így idén is nagy lelkesedéssel várunk mindenkit ez a foglalkozáson.

 

Helyszín: R6 Fitneszterem

Időpont: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök 12:00 - 13:30 és 14:00 - 15:30

Oktató: Varga Rebeka

 

 • Stretching: Azoknak, akik a kevésbé dinamikus, lassabb mozgásokat kedvelik, kínálunk egy speciális óratípust - a strechinget. Heti egyszeri alkalommal lehetőség nyílik a test nyújtására, erősítésére, pihentetésére és belső fókuszálásra. Ez a mozgásforma kiváló választás lehet azok számára, akik koncentrációs nehézségekkel küzdenek és egy kis kikapcsolódásra vágynak. Nem csak vizsgaidőszakokban ajánljuk!

 

Helyszín: D25 Fitneszterem

Időpont: Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek 10:00 - 11:30 és 12:00 – 13:30

Oktató: Magyar Zsófia

 

Kérdésekkel kapcsolatban a Sportiroda munkatársai állnak a hallgatók rendelkezésére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép