„Az igazak emlékezete áldott” – emlékezés a protestáns gályarab prédikátorokra

Fabók Julianna nyugdíjasként kezdte szervezni az 1674-ben Pozsonyban hitük miatt gályarabságra ítélt protestáns prédikátorok előtt tisztelgő teljesítménytúrákat. A mártírokkal kapcsolatos magyarországi emlékhelyeket felkeresők gesztusukkal a reformátusság egyik legfájóbb emlékét idézték meg: közel 350 évvel ezelőtt negyvenkét, hitét megtagadni nem hajlandó lelkészt és tanítót ítélték gályarabságra és hurcoltak Nápolyba. A túlélőket végül a holland Michiel de Ruyter admirális szabadította ki 1676. február 11-én.

Az évszázadok folyamán a gályarabság a református önazonosság egyik legtartósabb szimbóluma lett,  amely ma is alkalmas a regionális és lokális református közösségek, gyülekezetek identitásának, kulturális-egyházi énképének megerősítésére.

 A Reformáció Öröksége Műhely fontos célja, hogy ismeretterjesztő tartalmak előállításával, széleskörű megismertetésével erősítse a Károli Gáspár Református Egyetem egyházi karakterét. Ennek keretében készítjük a gályarabok emlékezetéról szóló honlapot, amelyet 2021-ben tervezünk bemutatni. A Fekete Ágnes által Fabók Juliannával készített videó ízelítőt ad azokból a kisfilmekből, amelyek a honlapon a gályarab prédikátorok történetét elevenítik fel. 

 

Közzétéve: 2020.12.01.