RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely

Rólunk

A RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely levelezési címe:
1093, Budapest, Mátyás utca 15.
Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Műhelyünk Facebook-oldala

A RefCOO munkatársai:
Dr. Bársony Márton műhelyvezető (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Csöregi Csenge (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Kanyó Ferenc (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A RefCOO együttműködő partnere:
Református Közéleti és Kulturális Alapítvány

Marslakók
A Marslakók a RefCOO műhely zászlóshajó projektje. Tekintélyes külföldi tudományos karriert befutó magyar kutatókat hívunk meg az Átrium Színházba, akiket Vecsei H. Miklós, Junior Príma-díjas színész, író kérdez pályafutásukról és az őket ért legfontosabb hatásokról. 2019-ben Barabási Albert-László hálózatkutató, Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, Bánffy Eszter régész, valamint Kiss László és Márka Szabolcs asztrofizikus voltak a vendégeink. 2020 során már egészen biztosan vendégünk lesz Grüner György fizikus, Gloviczki Péter orvos és Feldmár András pszichológus a Marslakók EFOTT-os különkiadása során.
A rendezvénysorozat korábbi alkalmainak felvételei a Marslakók Youtube-csatornáján tekinthetők meg.
A rendezvénysorozat blog-oldala itt érhető el: https://marslakok.blog.hu/

Marslakók galéria


Isten a XXI. században – fotókiállítás
Az Isten a XXI. században fotópályázatot 2019 májusában írtuk ki profi és amatőr fotóművészeknek. A pályázati kiírásban több mint háromszáz pályázó vett részt, a legfiatalabb 11, a legidősebb 80 éves volt. A pályázat legjobb 26 képét egy vándorkiállítás formájában bemutattuk a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón és a Szárszói Reformátusok Találkozóján is, ahol az ünnepélyes díjátadó is megtörtént.
Terveink szerint 2020 során a Kálvin téren egy szabadtéri kiállítás keretében is megtekinthetők lesznek az alkotások. A kiállítás megszervezését az őszi szemeszter idejére tervezzük.

Isten a XXI. Században fotókiállítás galéria


Isten a XXI. században – verspályázat
2020-ban a művészeti pályázatunk témája megmarad, azonban fényképek helyett a kortárs költészet hitvallásait és a posztmodern istenkeresés lírai alkotásait szeretnénk összegyűjteni. A pályázatot a Károli Gáspár Református Egyetemhez és az egyházhoz kötődő oktatók és szakemberek bírálják el. A legjobb versekből a RefCOO kötetet tervez kiadni 2021-ben.

Kortárs magyar református templomépítészet
A magyar református egyházhoz kötődő országos templomépítészeti munka utolsó összefoglalása az 1990 és 1999 közötti időszakot ölelte fel. Az azóta eltelt időszakról azonban nem született olyan gyűjtés, amely tudományos igénnyel lajstromba szedte volna a felépült templomokat és a református templomépítészet 21. századi jellemzőit. Móré Levente esztéta, építészeti szakíró segítségével kívánunk összeállítani egy olyan fényképekkel, alaprajzokkal illusztrált és leírás-adatbázist, amely később kiadványok, publikációk és sajtóanyagok alapját képezheti.

Károli Históriás Vitaestek
A Károli Históriás Vitaestek során a magyar történelem vitás kérdéseit járjuk körbe egy-egy moderált vita keretében. Legyen szó a középkori vagy éppen a 20. századi magyar történelemről, az emlékezetpolitika és az identitás meghatározó szerepet játszanak történelmi események értelmezésében. A Károli Históriás Vitaestek keretében ezeknek az eltérő véleményeknek szeretnénk teret adni, megmutatva, hogy az eltérő álláspontok között is lehetséges a párbeszéd.

Mit tehet az egyház a határontúliakért? – Beszélgetéssorozat
A Református Közéleti és Kulturális Alapítvánnyal közösen szervezett, elsősorban nem-fővárosi helyszíneken megtartandó beszélgetéssorozattal erősíteni szeretnénk a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A hasonló konferenciasorozatoktól eltérően kötetlenebb légkörben tervezzük megvalósítani a rendezvényt (pl. kávézókban, éttermekben). Fontosnak tartjuk, hogy mindenképp a helyiek aktív bevonásával valósuljanak meg a programok, ezért leginkább a vidéki egyetemi szervezeteket szeretnénk segítségül hívni, ezzel is erősítve a Károli Gáspár Református Egyetem és más egyetemek közötti együttműködést, kapcsolatot.

Casals-estek
2020 második felében indítjuk útjára a Pablo Casals művészetére koncentráló programunkat. Karasszon Eszter református gordonkaművész előadásában szólal meg a világhírű katalán csellista és a vele kapcsolatba kerülő művészek műveiből készült válogatás, miközben Mihályi Győző Casals önéletleírásából ad elő részleteket, ily módon kísérve a zenei programot.

KONFESZT
A 2019-ig megszervezett KONFESZT fiatal református értelmiségieknek, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatóinak szólt szabadon felvehető kurzusként. Meghívott vendégeink aktuális közéleti és kulturális kérdésekről vitatkoztak. A résztvevő hallgatóság a beszélgetés végén kérdéseikkel, megjegyzéseikkel kapcsolódhatott be a közös gondolkodásba. A 2019. év során a mesterséges intelligenciáról, a magyar filmgyártásról, a sportpolitikáról, valamint a nemi szerepekről tartottunk alkalmakat, vendégeink voltak például Kemény Dénes, Gundel Takács Gábor, Soproni Tamás, Simicskó István, Petrov Árpád, Novotny Zoltán, Ujj-Mészáros Károly, Reisz Gábor, Szőnyi Szilárd, Z. Karvalits László, Rab Árpád és még sokan mások.

KONFESZT galéria


Álmom az Isten
Az Álmom az Isten zenés irodalmi est során Mihályi Győző magyar költők istenes verseit adta elő, amelyet Karasszon Eszter gordonkajátéka kísért. Célunk az volt, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében református gyülekezetekhez vihessünk színvonalas kulturális programot. 2019 során 16 helyszínen jártunk a két művésszel: Budapest – Nagyvárad tér, Zirc, Pilis, Gyömrő, Pomáz-Csobánka, Pákozd, Lovasberény, Diósjenő, Ócsa, Csepel-központi gyülekezet, Budapest-Szemeretelep, Hévíz, Nagyecsed, Debrecen, Érd református gyülekezetei előtt lépett fel a produkció.

Álmom az Isten galériaCsillagpont Református Ifjúsági Találkozó
A Károli Gáspár Református Egyetem részéről a RefCOO jelentős részt vállalt a Csillagpont programjainak szervezésében.  A Marslakók rendezvénysorozatunk keretében Kiss László csillagászt kérdezte Csorba Lóránt zenész. A Csillagponton kihelyezett KONFESZT beszélgetést tartottunk a magyar sajtó helyzetéről, amelyen Rajcsányi Gellért (Mandiner), Balogh Gábor (Alfahír) és Ablonczy Bálint (Válasz Online) vitatkoztak és válaszoltak a hallgatók kérdéseire. A Csillagponton láttuk vendégül a Károli Históriás Vitaestek keretében Ablonczy Balázs történészt, az MTA Trianon100 Kutatócsoport vezetőjét és Egry Gábort történészt, a Politikatörténeti Intézet főigazgatóját. A moderált vita keretében a magyar társadalom és Trianon viszonyáról esett szó.

Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó galéria

Következő eseményekNo result...

Galéria

Galéria

 

Tudomány, kutatás

Névjegy

Névjegy

 

Napi biztatás

Blog

Károli Gáspár Református Egyetem – Blog

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Szakirányú továbbképzések

Youtube

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések