Egymás terhét hordozzuk - jótékonysági koncertet szervezett egyetemünk

Sikeresen és eredményesen zárult a március 5-én, 18 órakor egyetemünk által szervezett jótékonysági koncert keretében tartott adománygyűjtés a Pozsonyi úti Református Egyházközség templomában. Az adománygyűjtési kezdeményezés a széleskörű összefogásnak köszönhetően elérte célját, összesen 4.246.000 forint gyűlt össze a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösségének megsegítésére.

A Károli Gáspár Református Egyetem által létrehozott adományalapba 2.500.000 forint került elhelyezésre, ezen felül a jótékonysági koncerten adománygyűjtő persely került kihelyezésre, emellett bankkártyás fizetés keretében is felajánlhatták adományaikat a résztvevők. Bankkártyás fizetéssel összesen 311.000 forint került utalásra, készpénzben összesen 1.041.000 forint összegű adomány gyűlt össze. A főiskola javára banki átutalás keretében eddig 394.000 Forint érkezett a korábban megadott gyűjtőszámlára.

A jótékonysági est sikerességét olyan kiemelkedő művészek támogatták, mint Miklósa Erika, a Magyar Állami Operaház Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Érdemes művésze, Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, Kokas Dóra csellóművész és férje, Maxim Rysanov nemzetközi hírű brácsaművész is fellépett. Maxim Rysanov ma már Magyarországon él, de Ukrajnában, Kramatorskban született, édesapja orosz származású, édesanyja ukrán, családja jelenleg is a háború sújtotta térségben, Kárpátalján él. Az ukrán hegedűművész és karmester, hangszerének egyik legjelentősebb képviselője napjainkban. Dinyés Soma vezényletével a Magyar Rádió Gyermekkórusa is fellépett a rendezvényen.

Az orosz-ukrán háború következtében nehéz helyzetbe került határon túliak megsegítésére létrehozott adományalappal, illetve a jótékonysági esttel egyetemünk a kárpátaljai főiskola oktatóinak és hallgatóinak, illetve mindazon rászoruló családoknak szeretne segíteni, életkörülményeiken javítani, segítséget nyújtani, akiknek a háború miatt megélhetése válságossá vált, veszélybe került vagy ellehetetlenült.

A Károli Gáspár Református Egyetem és a beregszászi magyar főiskola több éve fennálló szakmai és humán együttműködésének fontossága a kialakult háborús helyzetben még inkább felerősödött, és ebben a szomorú, szorongattatott helyzetben egyetemünk is igyekezett részt vállalni a teherviselésben.

Háromszáz vendég töltötte meg a református templomot, ahol először Berkesi Gábor lelkipásztor köszöntötte a megjelent vendégeket. Berkesi Gábor felidézte, hogy a koncertnek otthont adó templom felszentelésekor éppen világháború dúlt, ezért a Hálaadás templomának elnevezett templom egyben üzenet az utókornak is. Üzenet, mert hazánkban nincs háborús helyzet, nem zárták be templomainkat a járványhelyzet miatt sem. Egyedül a Békesség Istene tud Ukrajnában is békét teremteni – ahogyan a templom szószék melletti falán is olvasható igevers mondja, „és hívj segítségül engem a nyomorúság idején és megszabadítlak téged és te dicsőítesz engem”. (Zsolt 50:15) Bár a mai estén a zene a főszereplő, mégsem a szórakozás miatt jöttünk el, hanem hogy a zenén keresztül is az örök optimizmus járhasson át bennünket, hiszen a békesség mindig több és nagyobb, mint a halál.

„A háború árulás és gyűlölet, tehetetlen tábornokok zűrzavara, kín és gyilkosság, betegség és fáradtság, míg végül mindez elmúlik, és semmi sem változik, kivéve, hogy új szenvedés és új gyűlölet jön” – John Steinbach amerikai író gondolataival kezdte megnyitó beszédét Prof. Dr. Trócsányi László rektor. Emlékeztetett, hogy Kárpátalja történelme vérzivataros, a mostani helyzetben is a legfontosabb, hogy segítő kezet nyújtsunk a bajba jutottaknak – ugyanis ez a Károli Gáspár Református Egyetem hitvallása is, a segítségnyújtás. Ez a koncert is ezért szerveződött: hitet teszünk ma az oktatók, hallgatók és családjaik mellett. Rektor úr kiemelte, hogy bármikor, amikor Beregszászon járt, mindig nyitottságot, elhivatottságot és szeretetet látott a tanárokban, hallgatókban. Ma is szívünkben őrizzük Kárpátalját.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Dr. Brenzovics László beszédében aggodalmának adott hangot, hogy nem tudják, mi lesz Kárpátalján, hiszen napok óta a háború gondolatával kelnek és fekszenek. Már ősiek is sok mindent átéltek, azonban erről a katasztrófáról nem gondolták, hogy bekövetkezne, végig bíztak abban, hogy elkerülhetik. Már semmi sem lesz ugyanolyan, mint volt – emelte ki. Már egymillió ember elhagyta Ukrajnát, további 5-8 millió menekültre számítanak még. Az ország pusztul a háborúban, a fejlődés most megáll egy időre. Háláját fejezte ki a magyar kormány és a Károli-egyetem felé is, hiszen már eddig is sok segítséget kaptak intézményünktől. Az egymás iránti szolidaritásra, és közös imára buzdít mindenkit ebben a harcban is.

A koncertet Miklósa Erika nyitotta meg Gounod Ave Mariájával, orgonán kísérte Berkesi Boglárka, a gyülekezet kántora. Dinyés Soma vezényletével a Magyar Rádió Gyermekkórusa Bartók Béla kórusművei közül a Huszárnóta, Ne menj el, Resteknek nótája, Bolyongás, Cipósütés című darabokat énekelte.


Ravel darabját Kokas Katalin hegedűn és Kokas Dóra csellón szólaltatta meg. A következő műsorszámként, s egyben a koncert záródarabjaként felcsendült Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve a három művész együttes tolmácsolásában.

Balog Zoltán püspök a záró áldás előtt néhány szóban szólt az egybegyűltekhez. Köszönetét fejezte ki ezért az összefogásért is, azért, hogy a Károli-egyetem megmutatta, több, mint egy felsőoktatási intézmény: szellemi, lelki és hitbeli közössége van a beregszászi főiskolával. Három püspöktársával ő maga is Beregszászon járt a napokban és részt vett egy közös istentiszteleten. Hangsúlyozta, hogy az állami, egyházi és a segélyszervezetek által nyújtott segítség, adományozás mellett a háború sújtotta térségben legnagyobb szükség most a reményre van. A tudat, hogy nincsenek egyedül, hogy imádságban is velük vagyunk megerősíti a lelkeket – a hit, remény és szeretet képes legyőzni a gonoszt.

 

Az est műsorvezetője Takács Bence, egyetemünk oktatója, a HírTV műsorvezetője volt.

A jótékonysági koncertet élőben is követhették az érdeklődők egyetemünk hivatalos Facebook-oldalán, melynek felvétele itt visszanézhető.

A teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

 

Amennyiben személyesen nem tudott részt venni jótékonysági koncertünkön, de szeretne csatlakozni a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megsegítéséhez, az ott dolgozók és tanulók biztonsága és életkörülményeinek megsegítésére indított humanitárius adománygyűjtéshez, pénzadományait utalással, a megadott bankszámlaszámra küldve továbbra is megteheti.

Kedvezményezett neve: Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítvány
Bankszámlaszám (Erste Bank): 11600006-00000000-97955522
Nemzetközi formátumban, IBAN: HU19116000060000000097955522
A közlemény rovatba kérjük feltüntetni: KRE adomány

 

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép