HIT Talk 5. rész - Kálvin és a koronavírus. Mit őriz az egyház a reformátor tanításaiból?

"Kálvin, ha élne, arra biztatna minket, hogy merjünk szembenézni az egyházi struktúrákban a koronavírus által okozott kihívásokal, a digitális térbe átkerült istentiszteletek kérdésével" - hangzik el a reformátor magyarországi hatásáról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Az is kiderül: a reformáció idején többek között azért is terjedtek gyorsan Kálvin nézetei, mert közel engedte magához korszaka változásait és teológusként foglalkozott velük.

Fazakas Gergely irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem docense Fazakas Sándor professzorral (Debreceni Református Hittudományi Egyetem), Németh Áron lelkész-egyetemi docenssel (Debreceni Református Hittudományi Egyetem) és Oláh Róbert művelődéstörténésszel (Tiszántúli Református Egyházkerület Kollégiumi Nagykönyvtár) beszélgetett. Többek között arról, mennyiben tekinthető kálvinistának a magyar reformátusság, miért nem robbant ki vallásháború Magyarországon a protestantizmus elterjedése után és hogyan lehetett valaki lelkész Kálvin írásainak ismerete nélkül.

Készült a KRE Egyház és Társadalom Kutatóintézetének Reformáció Öröksége Műhelye, illetve az Egyetem Hittudományi Karának Egyháztörténeti Intézete együttműködésében.

 

Közzétéve: 2020.12.21.