Átadták Egyetemünk új szakkollégiumának épületét

Átadták a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégiumot Budapest VIII. kerületében. A Károli Gáspár Református Egyetem új szakkollégiumában hetvenhat hallgató tanul.

A Horánszky utcai épület a két világháború között a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza volt. A rendszerváltás után hosszú ideig üresen állt, majd szociális lakások működtek az addigra teljesen lepusztult körfolyosós bérházban. Később a Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonába került az épület; a közgyűlés pedig úgy határozott, hogy új szakkollégium indulhat az épületben a Károli egyetem égisze alatt – ismertette az előzményeket Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az ünnepélyes átadón.

„A szakkollégium speciális képzési forma, ahol a legtehetségesebb diákok megkaphatják azt a többletet, amire az egyetem oktatópadjaiban és a felsőoktatás »darálójában« nincs lehetőség” – fogalmazott az egyházvezető, hozzátéve, hogy „a hallgatók itt szellemi emberré válhatnak”.


Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora köszönetet mondott Sepsi Enikőnek, a Bölcsészettudományi Kar dékánjának a szakkollégium létrehozásáért.

„A szakkollégium célja, hogy olyan elmélyült szakmai ismeretekkel rendelkező közösséget hívjon életre, amely elkötelezett a humán kultúra, valamint a keresztyén értékek iránt – fogalmazott Sepsi Enikő. – A küldetésnyilatkozatunkban is megfogalmazott célunk olyan hallgatók oktatása és nevelése, akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat, és akik az ökumené jegyében képesek lesznek integráló és vezető személyiségekké válni a társadalomban.”



A kollégiumban nagy hangsúlyt fektetnek a személyiségfejlesztésre, az egészségtudatosságra, a keresztyén spiritualitásra és a gazdálkodási alapismeretekre. „Jelmondatunk: Non est volentis. Az eredeti, teljes idézet Pál apostol rómaiakhoz írott levelében található, és a kegyelem működésére vonatkozik: »nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.« (Róm 9,16). Ez az idézet egyszerre fejezi ki a keresztyén ember vezetettségét és az ebből fakadó kreativitását” – tette hozzá a dékán.

A szakkollégium a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának képzési kínálatával összhangban nyolc szakmai műhelyben – történelemtudományi, nyelvtudományi, irodalom- és kultúratudományi, művészettudományi, média- és művészetpedagógiai, filozófiai és vallástudományi, társadalomtudományi, pszichológiai és tanárképző – kezdte meg a diákok képzését. Minden hallgató legfeljebb két műhely munkájában vehet részt, emellett hallgatnak általános értelmiségképző tárgyakat is.



A kollégiumnak helyet adó épületet száz évre bocsátotta az egyetem rendelkezésére a Dunamelléki Református Egyházkerület. A csaknem másfél milliárd forintos beruházás részeként az épületben 21 apartmant alakítottak ki; ezek döntő többsége kétszobás, és 81 bentlakó hallgató elhelyezésére alkalmas. Az apartmanok mindegyikéhez tartozik saját fürdőszoba és konyha. Minden hallgatói műhely korszerűen felszerelt szemináriumi helyiséget kapott. A felújításhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma 814 millió forint támogatást biztosított.

A kollégium névadója Benda Kálmán (1913-1994) Széchenyi-díjas akadémikus, a Károli első rektora, a dunamelléki Ráday Gyűjtemény egykori levéltárosa.

Fekete Zsuzsa, fotó: Vargosz

Forrás: reformatus.hu

 

Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép