Elhunyt Erdélyi István

88 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi István archeológus professzor, a népvándorláskori régészet szaktekintélye, Egyetemünk egyik alapítója, a BTK egykori dékánhelyettese.

Erdélyi István 1931-ben született Nagyváradon. Az ELTE BTK régészet-muzeológia szakán tanult, ahol 1955-ben szerzett diplomát. 1959-ben szerezte meg a kandidátusi fokozatot a Leningrádi Állami Egyetemen, A magyarok Levédiában című dolgozatával, 1975-ben pedig az MTA akadémiai doktor tudományos fokozatot Az avarság és Kelet a régészeti források tükrében című disszertációjával.

1957-ben a Volga-vidéken kutatott, 1958-ban Baskíriában ásatott, 1959 őszén a Volga-deltában kutatott. 1961-től 1990-ig 12 alkalommal végzett régészeti kutatásokat Mongóliában, mint a magyar munkacsoport vezetője.

1993 decemberében részt vett Egyetemünk megalapításában, majd 1993–1998 között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar oktatója, intézetvezetője, dékánhelyettese volt.

Számos szakmai társaság aktív tagja, többek között a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, a Néprajzi Társaság, a Kőrösi Csoma Társaság, a Magyar Régész Szövetség tagja.

Szakmai munkája elismeréseként 1977-ben a Munka Érdemrend ezüst fokozatával tüntették ki, 1997-ben Kőrösi Csoma-díjban részesült, 2008-ban a Magyar Professzorok Világtanácsa Pro Universitate et Scientia kitüntetésben részesíti, valamint 2010-ben Teleki Sámuel-emlékéremmel jutalmazták munkásságát.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

Galéria

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések