Elhunyt Erdélyi István

88 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi István archeológus professzor, a népvándorláskori régészet szaktekintélye, Egyetemünk egyik alapítója, a BTK egykori dékánhelyettese.

Erdélyi István 1931-ben született Nagyváradon. Az ELTE BTK régészet-muzeológia szakán tanult, ahol 1955-ben szerzett diplomát. 1959-ben szerezte meg a kandidátusi fokozatot a Leningrádi Állami Egyetemen, A magyarok Levédiában című dolgozatával, 1975-ben pedig az MTA akadémiai doktor tudományos fokozatot Az avarság és Kelet a régészeti források tükrében című disszertációjával.

1957-ben a Volga-vidéken kutatott, 1958-ban Baskíriában ásatott, 1959 őszén a Volga-deltában kutatott. 1961-től 1990-ig 12 alkalommal végzett régészeti kutatásokat Mongóliában, mint a magyar munkacsoport vezetője.

1993 decemberében részt vett Egyetemünk megalapításában, majd 1993–1998 között a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar oktatója, intézetvezetője, dékánhelyettese volt.

Számos szakmai társaság aktív tagja, többek között a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, a Néprajzi Társaság, a Kőrösi Csoma Társaság, a Magyar Régész Szövetség tagja.

Szakmai munkája elismeréseként 1977-ben a Munka Érdemrend ezüst fokozatával tüntették ki, 1997-ben Kőrösi Csoma-díjban részesült, 2008-ban a Magyar Professzorok Világtanácsa Pro Universitate et Scientia kitüntetésben részesíti, valamint 2010-ben Teleki Sámuel-emlékéremmel jutalmazták munkásságát.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép