Soha nem látott dokumentumokat is bemutat a Reformátusok és Trianon c. film

Magyarország és egyben Közép-Európa legnagyobb protestáns felsőoktatási intézményeként a Károli Gáspár Református Egyetem kiemelten fontosnak tartja a magyar református identitás erősítését.

Ennek jegyében készítette el az egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézetén belül működő Reformáció Öröksége Műhely a Reformátusok és Trianon című harmincperces ismeretterjesztő filmet.
 
Noha az elmúlt években különböző tudományos műhelyekben már fontos alapkutatások születtek, még nem készült a kárpát-medencei reformátusság szétszakításáról szóló áttekintő film. Ezt a hiányt pótolja a Reformátusok és Trianon, amelyben a téma legjobb magyarországi, felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és királyhágómelléki, illetve délvidéki szakértői szólalnak meg. Az interjúk mellett infografikák, korabeli filmhíradók, levelek, feljegyzések és fényképek is segítik a téma jobb megértését. A film készítői a határontúli egyházi levéltárakból az 1918 és 1923 közötti korszakra vonatkozó, a nagyközönség által még ismeretlen dokumentumokat is előástak. Megtudhatjuk például, hogyan utasította a csehszlovák kormány a felvidéki reformátusokat a magyarországi egyházzal való kapcsolat megszakítására, mit írt püspökének egy Kárpátaljáról kiutasított református lelkész, illetve miként vetődött fel az önálló Királyhágómelléki Egyházkerület megalakulásának ötlete a nagyváradi állomás restijében, mulatozó román katonatisztek és csempészek között.
 
A film a lehető legszélesebb célközönség számára készült: felépítése, vizualitása, hossza egyaránt alkalmassá teszi a közép-és felsőoktatásban való levetítésre. Emellett bátran ajánlható az egyház múltjára kíváncsi gyülekezetek és minden érdeklődő számára. Segíti a minél szélesebb körű megismerést a könnyű hozzáférés is: az alkotás május 28-ától szabadon megtekinthető a Károli Gáspár Református Egyetem Youtube-csatornáján.
 
A film forgatókönyvíró-rendezője Ablonczy Bálint, a Reformáció Öröksége Műhely vezetője. Operatőr-vágó Novák Tamás, több történelmi témájú dokumentumfilm (többek között a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség, a Bánffy Miklós alakját megidéző Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája, illetve a Rajk-pert feldolgozó Cinema Inferno) alkotója. Narrátor Rátóti Zoltán Kiváló művész, a Nemzeti Színház színésze.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép