Lezárult a Tekerésre fel, Károli! kampány

A Zöld Egyetem célkitűzés részeként „Tekerésre fel, Károli!” néven hirdetett nyári biciklis versenyt a Teremtésvédelmi Műhely az Egyetem hallgatói, oktatói és egyéb munkavállalói számára. A résztvevőknek július 1. és augusztus 31. között kellett gyűjteniük a kilométereket bármilyen típusú kerékpárral. A dokumentált és beküldött útvonalak alapján a legtöbbet mozgó résztvevők értékes vásárlási utalvánnyal gazdagodtak.


 
Balról jobbra: Dr. Szabó Zsolt egyetemi docens (ÁJK); Szécsi Nikolett elsőéves óvodapedagógus hallgató (TFK), a Teremtésvédelmi Műhely munkatársai: Dr. Kodácsy Tamás tudományos munkatárs, Szűcs Boglárka referens és Kolonics Patricia ügyintéző.

A szeptember 9-én megrendezésre kerülő bringás reggelin került sor a díjak átadására. A győztes Szécsi Nikolett elsőéves hallgató lett (a képen balról a második), a második Szabó Zsolt egyetemi docens (balról az első), a harmadik pedig Sass Flóra szintén elsős egyetemista (aki sajnos nem tudott részt venni a díjátadón).

Jézus a Nikodémussal folytatott beszélgetésében a Szentlelket a szélhez hasonlítja. Ez utóbbit minden kerékpáros jól ismeri – emlékeztette a nyerteseket Kodácsy Tamás református lelkipásztor. Az Ökogyülekezeti Mozgalom alapítója, műhelyvezetője a szélárnyékhoz hasonlította a kampány résztvevőit: „Ha többen biciklizünk együtt, nagyon jó, amikor a másik mögé tudunk bújni, annak szélárnyékában könnyebb tekerni. Köszönjük, hogy vállaltátok a kerékpározást, ezzel mintaként szolgáltok, akiket lehet követni.” Szűcs Boglárka, az Ökogyülekezeti Mozgalom referense kiemelt szolgálatnak tartja a bringázást. Azt kívánta a dobogósoknak, hogy másokat is vegyenek rá erre a jó érzést keltő, egészséges, a környezetet is kímélő mozgásformára.

Dr. Szabó Zsolt egyetemi docensnek mindenféle megerőltetés nélkül összejött a második helyezést érő 191,86 kilométer, pedig a nyári szünetben nem is kellett ingáznia a Károli-egyetem Állam- és Jogtudományi Karának újpesti épülete, valamint másik munkahelye, a Józsefváros és Ferencváros határán található Nemzeti Közszolgálati Egyetem között. Ráadásul a fasori gyülekezet presbitere nyaranta legalább 500 kilométert szokott tekerni: gyülekezetének tagjaival a reformáció évében elbicikliztek Prágából Wittenbergbe, de zilahi testvérgyülekezetükkel eljutottak a Dráva forrásától annak torkolatáig is. Azt mondja: négy-öt nap a nyeregben teljesen kiszellőzteti az embert.

Szécsi Nikolettet még ezzel a teljesítménnyel sem tudta megszorongatni, a Tanítóképző Főiskolai Kar kecskeméti képzési helyszínére frissen felvett hallgató 530,69 kilométert tekert a nyáron. Pedig az óvodapedagógusnak készülő lány csak felnőtt fejjel tanult meg biciklizni, két éve kezdett aktívan sportolni, azután tetszett meg neki ez a mozgásforma. Édesapja biciklijén merészkedett ki először a forgalomba, nemrég vásárolta meg első saját járgányát, amit a nyereményből fog felszerelni. Munkába járás mellett barátjával biciklizik sokat az Alföldön, eddig 100 kilométer volt a leghosszabb táv, amit egyhuzamban letekert. Nemcsak a díjátadóra érkezett Budapestre, de rögtön az Ökogyülekezeti Mozgalom önkéntes pólójába is belebújt és mosolyogva kínálta társait, akik aznap ahelyett, hogy a kényelemtől, vagy a megszokástól vezérelve autóba ültek volna, önmaguk, mások, esetleg a teremtett világ iránt érzett felelősségtől vezérelve nyeregbe pattantak.

Sass Flóra Tünde néhány kilométerrel maradt le csupán a második helyről. Egyetemi tanulmányait az Állam- és Jogtudományi karon megkezdő elsőéves hallgató 189,35 kerékpáros kilométer gyűjtésével a harmadik helyen végzett.

Gratulálunk a nyerteseknek!

A bringásreggeliről és az eredményhirdetésről készült képes beszámoló az okogyulekezet.hu-n illetve a reformatus.hu-n érhető el.

Forrás: Feke György, reformatus.hu
Fotó: Sebestyén László

Kolonics Patricia, KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely