Emlékezzünk együtt a tizenhárom aradi vértanúra

Magyarországon 2001 óta nemzeti gyásznap október 6-a, amikor is az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztre emlékezünk.

Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Nagy-Sándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József perében 1849. szeptember 26-án hoztak ítéletet az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvételükért.
A megtorlásnak további számos áldozata is volt, hiszen többen börtönbe vagy száműzetésbe kerültek. Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt is, gróf Batthyány Lajost.
Az aradi vértanúk áldozata a nemzeti szabadság, hazafias összefogás jelképe lett. Kossuth Lajos 1890-ben rögzített beszédében így méltatja a hősöket: „Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben, a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak”.

Kép forrása: http://www.szozat.org

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép