Emlékezzünk együtt a tizenhárom aradi vértanúra

Magyarországon 2001 óta nemzeti gyásznap október 6-a, amikor is az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztre emlékezünk.

Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Nagy-Sándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József perében 1849. szeptember 26-án hoztak ítéletet az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvételükért.
A megtorlásnak további számos áldozata is volt, hiszen többen börtönbe vagy száműzetésbe kerültek. Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt is, gróf Batthyány Lajost.
Az aradi vértanúk áldozata a nemzeti szabadság, hazafias összefogás jelképe lett. Kossuth Lajos 1890-ben rögzített beszédében így méltatja a hősöket: „Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben, a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak”.

Kép forrása: http://www.szozat.org