Európai Hulladékcsökkentési Hét a Károlin

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction = EWWR) egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A Károli Gáspár Református Egyetem is csatlakozott a kezdeményezéshez, azonban a digitális oktatásra való átállás következtében a tervezett program módosul, ezért egy online előadásra hívunk és várunk minden Hallgatót, oktatót és egyetemi munkavállalót.

Előadó: Szűcs Boglárka, KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely

Előadás címe: Láthatatlan hulladék

Időpont: 2020.november 26. 9:00

Helyszín: Zoom (Belépési link, Meeting ID: 895 8478 6622; Passcode: 287552)

A környezeti terhelés számszerűsítésére széles körben használt indikátor az úgynevezett ökológiai lábnyom (ecological footprint), amely megmutatja a biokapacitás igényünket, azaz nemcsak a javak előállításához, hanem az életvitelünk során keletkezett hulladék ártalmatlanításához szükséges biológiailag produktív földterület és vízfelület nagyságát is magában foglalja. Bolygóátlagban másfélszeres ökológiai lábnyomról beszélünk, (Magyarország esetében 3,6 ez az érték. Ez azt jelenti, hogy természetierőforrás-igényünk és a kibocsátott hulladék mennyisége is meghaladja a megújuló természeti tőke által megtermelt hozamot, ezért túllövésről (overshoot) beszélünk, ahol a hozam feletti fogyasztás a természeti tőke rovására történik.

E folyamat megállítása, lassítása elsődleges érdekünk és feladatunk, és ennek érdekében sokat tehetünk egyéni és közösségi szinten is. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja, hogy Európa szerte bemutassa a jó gyakorlatokat, ezzel ösztönözze a különböző közösségek társadalmi felelősségvállalását.

Minden évnek adott témája van, ami 2020-ban a Láthatatlan Hulladék.

Láthatatlan hulladék: Így nevezik a gyártási folyamatok során keletkező hatalmas mennyiségű hulladékot, amely a vásárlás és használat során nem érzékelhető a felhasználó számára. Egy termék „megszületéséhez” rengeteg nyersanyagra és energiaforrásra van szükség, amelyek után bizony hulladék keletkezik. Ez a láthatatlan hulladék észrevehetetlen, ezért megnehezíti a vásárlási döntést és a felelősségvállalást.

Pl. Egy okostelefon előállítása során 86 kg hulladék keletkezik, de az eszköz maga csak ~200g. Tehát itt 430-szor akkora a láthatatlan hulladék nagysága, mint a látható megvásárolt terméké.

Fontos cél, hogy “láthatóvá” váljon a láthatatlan, lépésenként egyre közelebb kerülve a felelősségteljes döntéshez mindennapjaink során. Ha sikerül “láthatóvá” tennünk azt a hulladékot is, amely a gyártási folyamat során keletkezik, ezzel segítjük a felelős vásárlói döntéseket.

Facebook esemény: ezen a linken elérhető

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések