A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án elfogadott határozata szerint 2001 óta minden év február 25-én emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól.

Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, majd 1952-ben a Szovjetunióba vitték, s bírósági tárgyalás nélkül 25 év kényszermunkára ítélték. Szabadságát csak 1956 áprilisában nyerte vissza.

A korabeli Magyarország területéről megközelítőleg egymillió főt hurcoltak el a szovjet hatóságok, akiknek harmada már nem térhetett haza. A rendszerváltásig tabuként kezelt témában még rengeteg kutatási anyag, feltárásra váró részlet van: ennek egyik újabb mérföldköve a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem „Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában" című kétnapos online nemzetközi tudományos konferencia, mely bemutatja a téma legfrissebb kutatási eredményeit is. A konferencia teljes programja ITT tekinthető meg.

A konferencia kapcsán, illetve a témáról részletesen Makra Mónika történész, a KRE Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának titkára beszélt az alábbi cikkben:

https://www.origo.hu/tudomany/20210213-a-kozosseg-es-az-egyen-a-szovjet-fogsagba-hurcoltak-kontextusaban.html

A „Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában" című kétnapos konferencia regisztráció nélkül is élőben követhető az alábbi YouTube linkeken, illetve az eseményt a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága Facebook oldalán is figyelemmel lehet kísérni:

  1. nap: https://www.youtube.com/watch?v=RoSANtBA2g0&feature=youtu.be
  2. nap: https://www.youtube.com/watch?v=bXWHz_ey_Bw

Facebook oldal elérhetősége: https://www.facebook.com/gulagesgupvikutatoknemzetkozitarsasaga

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép