A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

2021. február 25-26. között tartott kétnapos online konferenciát a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem „Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában" címmel, így emlékezve a kommunista diktatúrák áldozataira. A rendszerváltásig tabuként kezelt témában még rengeteg kutatási anyag, feltárásra váró részlet van, ennek egyik legújabb mérföldköve volt az online konferencia, ahol bemutatták a legfrissebb kutatási eredményeket is. A nagy érdeklődésre való tekintettel a konferenciát mindkét napon élőben lehetett követni a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának YouTube oldalán, illetve az előadások utólag is visszanézhetők az alábbi linkeken:


1.nap

2. nap:

 

A konferencia egyik főszervezője Dr. Bognár Zalán történész, tanszékvezető egyetemi docens (KRE BTK Történettudományi Intézet, Új- és Jelenkori Történeti Tanszék), a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke volt, aki a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján adott interjút a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország című műsorában, ahol kiemelte, hogy „csak a Szovjetunióban húszmillióra becsülik az áldozatok számát, csak Ukrajnában, a holodomor idején hétmillió embert éheztettek halálra 1932–33 között. De Kínában, Kambodzsában, és szinte felsorolni is lehetetlen, hogy hány helyen és alkalommal történtek szörnyűségek. Az biztos, hogy százmilliónál több a kommunizmus áldozatainak a száma”.

 

Az emléknap kapcsán készült teljes beszélgetés itt hallgatható meg: 

 

A témában a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel a következő hetekben a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága tagjai számos kiadványt, publikációt tesznek online is elérhetővé honlapjukon, ezzel is segítséget nyújtva a felsőoktatásban tanulóknak, szakdolgozataik sikeres megírásában. Az eddig közzétett kiadványok ezen az oldalon érhetők el: https://www.gulag.hu/tanulmanyok-visszaemlekezesek/

 


Fotó: MTI/Komka Péter

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép