A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

2021. február 25-26. között tartott kétnapos online konferenciát a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem „Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában" címmel, így emlékezve a kommunista diktatúrák áldozataira. A rendszerváltásig tabuként kezelt témában még rengeteg kutatási anyag, feltárásra váró részlet van, ennek egyik legújabb mérföldköve volt az online konferencia, ahol bemutatták a legfrissebb kutatási eredményeket is. A nagy érdeklődésre való tekintettel a konferenciát mindkét napon élőben lehetett követni a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának YouTube oldalán, illetve az előadások utólag is visszanézhetők az alábbi linkeken:


1.nap

2. nap:

 

A konferencia egyik főszervezője Dr. Bognár Zalán történész, tanszékvezető egyetemi docens (KRE BTK Történettudományi Intézet, Új- és Jelenkori Történeti Tanszék), a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke volt, aki a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján adott interjút a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország című műsorában, ahol kiemelte, hogy „csak a Szovjetunióban húszmillióra becsülik az áldozatok számát, csak Ukrajnában, a holodomor idején hétmillió embert éheztettek halálra 1932–33 között. De Kínában, Kambodzsában, és szinte felsorolni is lehetetlen, hogy hány helyen és alkalommal történtek szörnyűségek. Az biztos, hogy százmilliónál több a kommunizmus áldozatainak a száma”.

 

Az emléknap kapcsán készült teljes beszélgetés itt hallgatható meg: 

 

A témában a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel a következő hetekben a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága tagjai számos kiadványt, publikációt tesznek online is elérhetővé honlapjukon, ezzel is segítséget nyújtva a felsőoktatásban tanulóknak, szakdolgozataik sikeres megírásában. Az eddig közzétett kiadványok ezen az oldalon érhetők el: https://www.gulag.hu/tanulmanyok-visszaemlekezesek/

 


Fotó: MTI/Komka Péter