Bethlen 100 tudományos konferencia

2021. április 14-én a Magyarságkutató Intézet online tudományos konferenciát szervez „Bethlen 100” címmel, a pontosan száz évvel ezelőtt (1921. április 14-én) gróf Bethlen István által alapított kormányra emlékezve. Az online konferencia bemutatja azon államférfi életpályát, aki számára a nemzeti érdekek, a nemzeti tradíciók, a nemzeti felemelkedés jelentették a legfőbb igazodási pontot.

A konferencián többek között előad a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének két oktatója is.

Prof. Dr. habil. Szávai Ferenc (egyetemi tanár):  Bethlen és a nagy gazdasági világválság


Dr. Bognár Zalán (tanszékvezető, egyetemi docens ): „Bethlent izolálni kell.” Bethlen István, a szovjet állambiztonság foglya

 

A Bethlen 100 konferencia teljes terjedelmében itt nézhető vissza.

 

Gróf Bethlen István miniszterelnöksége tíz éve alatt (1921 és 1931 között) nemcsak társadalmi békét teremtett, hanem bebizonyította, hogy Magyarország – az első világháborús vereség és Trianon után is – életképes, magát újraszervezni képes állam maradt. Bethlen volt az, aki a politikai konszolidáció érdekében kiegyezett a szociáldemokratákkal és koalícióra lépve a Kisgazdákkal, megteremtette a stabil kormányzás pártpolitikai alapjait, létrehozva ezzel egy olyan kormányzati többséget és erőt, amelyre támaszkodva megvalósíthatta a keresztény-nemzeti konszolidációs programot.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép