Jövő szeptemberre elkészülhet az új Ráday-kollégium

Javában zajlik Budapesten a Dunamelléki Református Egyházkerület központjának felújítása és a 2019-ben leégett Ráday utcai kollégium újjáépítése. A helyszínt Balog Zoltán püspökkel, Berzsák Zoltán Pro Architectura-díjas építésszel, és a kivitelező Asset Ingatlan Management Kft. ügyvezetőjével, Seres Lászlóval járta be a Reformátusok Lapja.

 

Balog Zoltán püspök a helyszín bejárásán
Fotó: Kalocsai RichárdFelállványozva, védőháló mögött áll jelenleg a Dunamelléki Református Egyházkerület központjának is otthont adó épületegyüttes Budapesten, a Ráday utcában. Négy szint már elkészült a 2019 januárjában leégett, majd lebontott kollégium helyén emelt új épületből. A diákotthonban negyvennyolc kétágyas szobát alakítanak ki terasszal és saját fürdőszobával. Az épület alatt teremgarázs épül, a tetején panorámás terasz kap helyet. Az egyházkerületi központban kápolna is lesz, az épület homlokzatát pedig a száz évvel ezelőtti kinézetére formálják vissza.


Fotó: Kalocsai Richárd


Tetőterasz és lelki központ

Berzsák Zoltán több református templomot tervezett az elmúlt években. Ezúttal a kollégium és a püspöki hivatalnak otthont adó Ráday és a Köztelek utcai épületszárny terveit készítette el. Mint azt a Reformátusok Lapjának elmondta, nemcsak az volt izgalmas, hogy modern szemléletben visszaidézze a Ráday utcai központ hagyományait, hanem az is, hogy megteremtse és együttműködésre bírja a különböző intézmények által használt tereket.

Amíg a korábbi épületbe csak a Ráday utca felől lehetett bejutni, az új épületrész hangsúlyos bejáratot kap a Markusovszky tér felől, innen lehet majd megközelíteni a kollégium mellett a teológiát, a Ráday Könyvtárat és a Bibliamúzeumot is – tudatta az építész az újsággal. Az új kollégiumi épület mellett talán a legnagyobb változás a Ráday és a Köztelek utcai épületszárny új tetőtere lesz, amely egyfajta lelki központként funkcionál majd.Terv szerint

– A munkák mennyiségét tekintve nagyjából húsz-huszonöt százalék lehet az épületegyüttes készültségi szintje – mondta Seres László projektmenedzser, aki hozzátette: a beruházás ütemterv szerint halad. Az épületeknek szeptember végére kellene szerkezetkész állapotba kerülniük, de valószínűleg augusztus végére elkészül ez a szakasz. Már a kollégium utolsó, ötödik emeletét építik, a Ráday utcában is kibontottak mindent, amit kellett. Az új falak zömmel elkészültek, a vakolás is folyamatban van. Már elindult az épületgépészeti és villanyszerelési munka is, ezeknek az alapvezetékeit már be is húzták.Hiányzó terek

– Úgy érzem, hogy befordultunk a célegyenesbe. Az építészeknek meg a kivitelezőnek eddig volt izgalmas a feladata, amíg megtalálták ennek a régi épületnek az összes problémáját, és feltárták a benne rejlő lehetőséget. Nekünk viszont mostantól lesz az, mert elképzeljük, hogy mi lesz a falakon – mondta a református hetilapnak Balog Zoltán.

Az egyházvezető reméli, hogy 2022 szeptemberére elkészül az épület, és nem kell még egy évet elvesztegetnie ideiglenes székhelyén a teológiának. – Fontos, hogy mielőbb felépüljön a Ráday-kollégium, hiszen a lelkészképzésnek az együttlakás és az együtt tanulás hangsúlyos része. Ekkor alakul ki az a lelki közösség és az a közös nyelv, amivel aztán később az egyházkerületben, illetve az egész Magyarországi Református Egyházban szót tudnak érteni egymással a lelkipásztorok – fogalmazott. A püspök szerint most nagyon hiányoznak ezek a terek, és ezért is fontos, hogy már jövő szeptemberben beköltözhessenek a hallgatók.

 

A teljes cikk a Reformátusok Lapja LXV. évfolyamának 31. számában olvasható.
A cikk forrása: reformatus.hu

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép