Megjelent az új Református énekeskönyv

Elkészült a Magyarországi Református Egyház új énekeskönyve.  A kiadvány 210 új éneket tartalmaz, szeptember 27-től kapható a Kálvin Kiadónál. A kötettel több mint tízéves folyamat végére került most pont.

A kötet advent első vasárnapjától, november 28-tól a Magyarországi Református Egyház hivatalos énekeskönyve, erről szeptember 24-i ülésén döntött az MRE Zsinata. Az új énekeskönyv megjelenéséről Bódiss Tamás, a Zsinati Hivatal Országos Egyházzenei Irodájának vezetője elmondta: „Új énekeskönyvünk megújult tartalommal és megújult beosztással kívánja segíteni istentiszteleteinken az éneklés liturgikus funkcióját, az adott istentisztelet rendjének és az egyházi év ünnepi időszakainak megélését. Elhagytunk nem használt énekeket, megtartottunk minden ismert, használatban lévő éneket, szükség esetén igazítva azok kottaképén, szövegezésén. A kevéssé ismert, ám értékes tételeknél szöveg- és dallamigazítással próbáltuk növelni azok használatának jövőbeni esélyeit, végül pedig kiegészítettük az énekeskönyvet már ismert és igényelt, valamint az eddigi énekanyagot témában, illetve stílusban gazdagító új énekekkel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az énekeskönyv összeállításán áldozatos munkával fáradoztak. Legyen ez az új énekeskönyv Isten eszköze egyházunk és gyülekezeteink megújulásában!”

Az énekeskönyvben a korábbi változat ötvenöt, legritkábban használt énekének kivételével fellelhető az előző kiadvány teljes énekanyaga. Emellett kétszáztíz új éneket is tartalmaz. Annak érdekében, hogy korábbi énekeskönyv számozásához szokott olvasók számára megkönnyítsék az új könyvben a tájékozódást, a készítők összehasonlító táblázatot készítettek, mely a linkre kattintva megtekinthető.

Digitális formában a https://enekeskonyv.reformatus.hu/digitalis-reformatus-enekeskonyv/oldalon érhető el a könyv, illetve hamarosan mobiltelefonos applikáció is készül majd hozzá.

Az új református énekeskönyvhöz készült előszó itt olvasható: https://enekeskonyv.reformatus.hu/szovegek-gyujto/eloszo-az-uj-reformatus-enekeskonyvhoz/

 

Kép: reformatus.hu

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések