25. évfordulóját ünnepli a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

A magyarországi és határon túli 5–8. évfolyamos tanulóknak meghirdetett Simonyi-verseny idén negyedszázados jubileumát ünnepli. A XXV. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyre 1184 iskola jelentkezett, összesen 22.300 tanulóval.

A 2020/2021. tanévtől a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara (akkori nevén Tanítóképző Főiskolai Kar) vette át a szervezési és lebonyolítási feladatokat az ELTE Bölcsészettudományi Karától, továbbra is szoros együttműködésben a Magyar Nyelvtudományi Társasággal. A 2020/21-es tanévben 24. alkalommal megrendezett versennyel új fejezet nyílt a Simonyi-versenyek történetében.   A KRE szervezésében új versenyzési forma került bevezetésre: egy új technológia kidolgozásával a verseny lebonyolítása digitális felületre került át, vagyis a versenyzőknek digitális feladatsorokat kellett megoldaniuk, ezáltal a rendezvény újdonsága, hogy a versenyen való részvétel a helyesírási ismeretek alkalmazásán túl digitális kompetenciákat is feltételezett. A verseny fordulói ugyanis az online térben zajlottak.

A digitális formára való átállás többek között a járványhelyzet okozta nehézségekre is megoldást nyújtott, valamint ennek köszönhetően a tervezett létszámhoz képest a 2. fordulóban mintegy 20%-kal több diák kapott lehetőséget a versenyzésre. Ugyancsak ez tette lehetővé, hogy a tervezett 140 fős létszámhoz képest 170 fő – köztük 55 fő határon túli diák – vegyen részt a döntőben. A Simonyi-verseny – a járványhelyzettől függetlenül – idén is digitális formában kerül megrendezésre.

A Simonyi-verseny célja – mely a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának célkitűzése is –, hogy elősegítse az anyanyelv értékeinek megőrzését, az anyanyelv iránti szeretet erősítését, a tehetséggondozást, a tehetséges tanulók és a fejlesztő pedagógusok közötti Kárpát-medencei kapcsolatok támogatását. Célja továbbá a továbbtanuláshoz, a mindennapi élethez szükséges helyesírási készség fejlesztése, a helyesírási ismeretek bővítése, a helyesírási problémaérzékenység, valamint a digitális írástudás fejlesztése is.

A XXV. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny első fordulóját február 5-én tartották az erdélyi versenyzők számára. Az Erdélyben lezajlott első forduló sikeresen ért véget: 102 iskolából jelentkező 958 tanuló közül 813 versenyző kapcsolódott be a versenybe, és adott le érvényes feladatsort.

A magyarországi, a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági versenyzők március 23-24-én mérhetik össze tudásukat. Az idei jubileumi versenysorozat különlegessége, hogy idéntől a diaszpórában élő magyar származású gyermekek számára új kategóriával bővítették a versenyszervezők a Simonyi-versenyt. A magyar mint származásnyelvi verseny célcsoportja olyan 11–16 éves kétnyelvű gyermekek, akik számára fontos a származásnyelv megőrzése, így az is, hogy a nyelvtudásuk a szóbeliség mellett írásban is magas szinten álljon. A megmérettetés jó gyakorlási lehetőség a későbbi ECL nyelvvizsgához.

Dr. Tóth Etelka, a Pedagógiai Kar dékánhelyettese, a versenysorozat egyik szervezője a Károli Magazin 2021. őszi számában beszélt a XXIV. Simonyi-versenyről, a szervezési és lebonyolítási tapasztalatokról:

„A Simonyi-versenyt a Magyar Nyelvtudományi Társaság rendezvényeként az ELTE Bölcsészettudományi Karán oktató Antalné dr. Szabó Ágnes tanárnő alapította 24 évvel ezelőtt, és jól szervezett csapatával elhivatottan rendezték meg évről évre ezt a versenyt. 2020-ban vetődött fel, hogy át tudnánk-e vállalni a verseny szervezését, lebonyolítását. Mivel Prof. Dr. Pap Ferenc dékán úr támogatta a verseny szervezésének átvételét, így elfogadtuk a megtisztelő feladatot. Radikális változást hozott a verseny eddigi lebonyolításához képest az, hogy mi az eddigi papíralapú versenyt digitális platformon valósítottuk meg, és ebben gondolkodunk hosszabb távon is. A hagyományoknak a tisztelete, az anyanyelv értékeinek közvetítése mellett fontosnak tartjuk a digitális komponenst. Ezzel a tantárgyi koncentrációval is szeretnénk előmozdítani a digitális írástudást, a digitális kultúrát. Korábbi fejlesztések és kutatások már igazolták ennek a lehetőségét. Az ilyen mértékű újítás persze nem megy egyszerűen, mi is tapasztaltuk, hogy a tanárok egyik másik helyen jobban tartanak tőle, mint maguk a tanulók. […] Jó érzés, hogy az online térben is személyessé tudtuk tenni a versenyt. Büszke vagyok azokra a hallgatóinkra is, akik bekapcsolódtak a szervezésbe, és a döntőre online műveltségi vetélkedőt készítettek a versenyzőknek szabadidős programként. Összességében sok pozitív visszajelzést kaptunk, sokan erősítettek meg bennünket abban, hogy jó ez az irány. Természetesen számba vesszük és folyamatosan elemezzük a tapasztalatokat, amelyek a következő évben hasznos tanulságként szolgálnak számunkra.”

A Simonyi-versenyről bővebben itt olvashatnak.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép