Kezdetét vette a Károli Közösségi Napok

2022. április 19-én kezdetét vette a tavaszi Károli Közösségi Napok, melynek témája a Hit, tudomány és jövő.

A Károli Közösségi Napok nyitó istentiszteletére kedden 9 órakor került sor a Budapest-Pozsonyi Úti Református Egyházközség templomában, ahol Nt. Somogyi Péter lelkész, a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdette az igét.

Igehirdetésének alapigéje Máté evangéliuma 7. részének 24-25. verse volt:

„Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva."

Somogyi Péter lelkész a felolvasott igeszakasz kapcsán kiemelte, hogy a Károli Közösségi Napok tematikájára utalva ezek az igeversek is a jövő kérdéskörét helyezik előtérbe. Ahogyan a tudomány, úgy a Biblia, s Jézus is beszél a jövőről, melyre egyszerre előkészíti és felkészíti az embert. Elsősorban felelősen kell tekintenünk a jövőre, hiszen nem mindegy, hogy milyen alapokon nyugszik az életünk. Legyen távlat és mélység a gondolkodásunkban, hiszen Jézus figyelmeztet a közelgő ítéletidőre. A bölcs és bolond embert a láthatatlan alap különbözteti meg egymástól. Ahogyan a példázatban is látjuk, látszólag két egyforma házról beszél Jézus, amely külső szemmel talán egyformának tűnik, azonban mégsem ugyanarra az alapra épültek. A házépítésnél és a személyes életünknél is a láthatatlan szempont a döntő tényező. A hívő ember tudja, hogy a látható mögött a láthatatlan van, s ez a láthatatlan az elsődleges. Jézus szavai alapvetők, meghatározók, életünk alapjait vele és általa tudjuk megszilárdítani: önerőből, magunkra alapozva nem tudunk élni békességben és biztonságban, csakis Jézus által. Bölcs élet Jézusra építeni, benne bízni és neki engedelmeskedni.

Az igehirdetés után Prof. Dr. Trócsányi László rektor köszöntötte az egybegyűlteket, és a Károli Közösségi Napok megnyitása alkalmával a közösség jelentőségéről és szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy minden közösségnek, így a Károli-egyetem közösségének is szilárd, erős alapon kell állnia, amire aztán építkezni tud. Az egyetemi közösségen belül beszélhetünk tágabb és szűkebb közösségekről is, azonban az egész közösség életét meghatározza a múlt, a jelen és a jövő. A távoli múltban látjuk, hogy a református felsőoktatás intézményei milyen példát adtak eleinknek, a közelmúltra tekintve pedig a Károli Gáspár Református Egyetem 30 évére tekinthetünk vissza. Rektor úr hangsúlyozta, hogy stabil lábakon áll az egyetem, erős közössége van, s így a jelen kihívásainak és feladatainak megoldása, valamint  a folyamatos megújulás és további építkezés is csak közösségben valósulhat meg. Az építkezéshez ismernünk és tudnunk kell az identitásunkat, ahogyan a Hit, tudomány és jövő, a Károli Közösségi Napok témája is felhívja erre a figyelmünket. A jelen és a jövő legfontosabb feladata, hogy az egyetem jelenlegi és jövendő hallgatóinak az egyetem jövőképet adjon, valamint hogy intézményünk oktatói révén tanítói, példaképei legyünk a hallgatóknak. A hallgatókkal való foglalkozás, az odafigyelés, a tehetséggondozás, a közösség további erősítése mind meghatározó szempont arra nézve, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem mindenkor vonzó választás lehessen.