Advent első vasárnapja

Advent első vasárnapjával kezdődik az egyházi esztendő. A soron következő négy hét egyben a várakozás időszaka is, a lelki felkészülés ideje karácsonyra, Jézus születésére.

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.

Az adventi koszorú ősét 1839-ben készítette Johann H. Wichern németalföldi evangélikus lelkész: egy örökzölddel díszített szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Karácsony ünnepére készülve ajánljuk a Pedagógiai Kar PedKaszt című beszélgetéssorozatának Kié az ünnep? című tavalyi adását, ahol az ünnep kimeríthetetlenül összetett fogalmát és jelenségét járják körül a beszélgetőpartnerek, majd szóba kerülnek az ünnepi kulisszáknak és az ünneplés lényegének mai feszültségei, problémái, a velünk élő beszédes szimbólumok felfedezésének lehetőségei, amelyek alkalmat adnak arra, hogy egyik nemzedék a másiknak elbeszélje ünnepeink lényegét és jelentőségét a családban, a kisebb-nagyobb közösségben, és társadalmi szinten is. Az adventi beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

https://pk.kre.hu/index.php/oktatas/1688-kie-az-unnep-unnepeink-a-civilizacio-a-kozossegek-es-az-egyen-metszespontjan

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép