Böszörményi-Nagy Gergely volt a Károli Szabadegyetem novemberi vendége

November 28-án, 18.30 órai kezdettel került megrendezésre a Károli Szabadegyetem téli szünet előtti utolsó rendezvénye. Az ismeretterjesztő rendezvénysorozat meghívott vendége ezúttal Böszörményi-Nagy Gergely, a kezdő vállalkozások felkarolásával foglalkozó Design Terminal innovációs ügynökség vezetője, a 2015-ben létrejött Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke volt.

Az előadás a Mi (nem) az innováció? kérdés mentén épült fel, kiemelve az innováció reformációból gyökerező eredeti jelentését, amely a szorgalom és a technika megfelelő használata során létrehozott, a társadalom számára is hasznos újítást jelölte. Böszörményi-Nagy Gergely hitvalló reformátusként fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy miért veszélyes az önmagáért való innováció, illetve történeti példákon keresztül szemléltette, hogy napjaink gondolkodása mit tart ma innovációnak szemben a korábbi évtizedek vívmányaival. A Nyugat válsága mögött kulturális okok húzódnak meg, értelmezésében a nyugati kultúra megunta önmagát, elvesztette dinamizmusát, meghasonlások sorozatán ment keresztül, nem hisz már a jövőben, ezért nem is képes valódi újítások létrehozására. Elmondása szerint ma nem élünk innovatív korban, a befektetések elsősorban az adott pillanatra fókuszálnak, kizárólag a jelenről szólnak – lásd a szórakoztatóipar szárnyalása. Napjaink értékrendje egyenlőségjelet tesz a szemét és a kiváló tartalom közé: amíg az 1950-es években még repülő autókról szóló jövőképeket vetítettek elénk, addig ma lépten nyomon a legjelentéktelenebb dolgokról is beszámolunk – például az Instagramon.

Böszörményi-Nagy Gergely szerint a világnak ma is olyan programokra lenne szüksége, mint amiért annak idején az Apolló űrprogram is létrejött. Kiemelte, hogy a program nem elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a Holdra lépjenek az amerikaiak, hanem egyfajta nemzetegyesítő erőt képviselt. A programnak köszönhetően közös célt fogalmaztak meg, több százezer embernek adtak munkát, ezáltal biztosították számtalan család megélhetését, amivel végső soron az egész közösség jól járt. Elmondása szerint a közös projektek hiányoznak az igazi innovációhoz, inspiráló, ambiciózus projektekre lenne szükség napjainkban is. A jelenlegi stagnáló, értékvesztett világunkból kiutat az ilyen új Apolló programok megtalálása jelentené.

Az előadás során arra is felhívta a hallgatóság figyelmét Böszörményi-Nagy Gergely, hogy az egyetemek szerepe ennek a problémának a megoldásában elsődleges, hiszen ezen intézmények felelőssége, hogy jó irányba tereljék a jövő értelmiségét, a jövő tehetségeit. Megfogalmazása szerint nemzeti bajnokokat kell képeznie egy felsőoktatási intézménynek, amely utat tud mutatni az új közös, a társadalom számára is hasznos, a világot jobbító projektek felé. Kiemelte, hogy a 2022 szeptemberében megjelent Nonkonform című könyve is olyan gondolkodók világába ígér utazást, akik nem féltek árral szemben úszni, és rámutattak korunk legnagyobb kihívásaira. A kihívások megoldásában egyéni felelősségünk és magatartásunk sem elhanyagolható, Roosevelt egykori amerikai elnöke szavait idézve „tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy!”.

A rendezvényről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép