Workshop a nők elleni erőszak megszüntetésének lehetőségeiről

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából (november 25.) az Argentin Nagykövetség három előadó részvételével kerekasztal beszélgetést kezdeményezett a Károli Gáspár Református Egyetemen. Prof. Dr. Trócsányi László rektor megbízásából Prof. Dr. Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket. A beszélgetést az argentin nagykövet, Hernán María Patiño Mayer úr kezdte, aki ismertette a közönséggel a november 25-i világnap létrejöttének történelmi hátterét, majd beszámolt az argentin állam azon törvényeiről és lépéseiről, melyeket a nők elleni erőszak felszámolásának érdekében tesz.

Ezt követően Prof. Dr. Domokos Andrea dékánhelyettes, az Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Intézetének vezetője beszélt az erőszak új formájáról: a digitális erőszakról, amely sajnálatos módon növekedett a COVID-19 pandémia alatti bezártság alatt és amely azonnali lépéseket igényelt az államoktól. Domokos Andrea ENSZ, EU és WHO dokumentumokra hivatkozva ismertette, hogy a COVID-19 pandémia alatt még nehezebbé vált a családon belüli erőszak és a partnerbántalmazás áldozatainak helyzete. Az ún. Árnyék pandémia összezárta a bántalmazókat a bántalmazottakkal. Válságok idején a nők elleni erőszak mindig megnövekszik, így volt ez pl. az Ebola- járvány idején is. Míg a lezárások az internet szélesebb körű alkalmazását eredményezték, sajnálatos módon a nők elleni cyber-erőszak is felerősödött.

Domokos Andrea foglalkozott a cyber-erőszak szociális és egészségi következményeivel is. Hangsúlyozta, hogy a nők elleni erőszak az emberi jogok megsértése. AZ EU Parlament törekvéseivel értett egyet, szorgalmazta az EU-s szintű törvényalkotást. A tagállamoknak biztosítani kell a nőáldozatokat arról, hogy a sérelmükre megvalósított offline és online bűncselekmények egyaránt büntetendőek. Végső következtetése az volt, hogy a törvényalkotáson túl az államok legfontosabb feladata az oktatás, amely során eljuttatják a társadalom számára az üzenetet, hogy a kiszolgáltatottakat meg kell védeni.
Végezetül Dés Fanni, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az erőszak ellen) képviselője beszélt a nők elleni erőszak magyar kontextusáról, bemutatta az egyesületük tevékenységét, melynek célja az áldozatok segítése és az erőszak felszámolása.

 

A teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép