A mesterséges intelligencia életeket ment

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának A smart egészségügy víziója az Országos Mentőszolgálat szemszögéből című előadásával folytatódott a Károli Szabadegyetem október 19-én. A meghívott vendéggel Trócsányi László rektor, az esemény házigazdája beszélgetett az előadás után.

Az egészségügy frontvonalán dolgozó, az életét mások segítésére feltevő Csató Gábor egész életében tanult, folyamatosan képezte magát, hogy minél jobb lehessen szakmájában; aneszteziológusként, majd intenzív terápiás szakorvosként, végül egyészségügyi menedzserként diplomázott, számos hazai és brit intézményben gyógyított, EU-s projekteket vezetett.

2017-ben, a valaha volt legfiatalabbként került az Országos Mentőszolgálat élére, azonban talán épp a kora teszi alkalmassá erre a posztra. Digitális bennszülöttként forradalmasította a betegellátást. Vezetése óta az OMSZ rengeteg új projekthez használ intelligens, digitális segédeszközöket, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen – vagy legalábbis elképesztően nehéz és lassú – lenne a mentősök dolga.

Csató Gábor vallja, hogy a mesterséges intelligencia (MI) nemhogy elvenné az emberek munkáját, de éppen megkönnyíti azt: csak az a mentős tud érdemi munkát végezni, aki nemcsak ismeri, de ki is használja az MI nyújtotta lehetőségeket. Mivel a mentőszolgálat országos szinten működik, központi irányítású, ekkora adatbázisokat az emberi agy már képtelen feldolgozni, a számítógépes beavatkozás létfontosságú.

A digitális eszközök, például az életmentő applikációk vagy az egyedül élő idősek segélyhívásainak fogadására kifejlesztett okosórák közel több tucat életet mentettek meg az elmúlt években. A hőtérképhez hasonló virtuális térképek segítségével a mentősök látják a gócpontokat, szinte előre felkészülhetnek arra, hol várható a következő baleset. Az adatvezérelt döntéshozatal a modern technológiát ötvözi a hagyományos értékekkel.

Trócsányi László rektor az előadás után még néhány általános kérdést tett fel a főigazgatónak. A közönség megtudhatta, hogyan és miért priorizálnak a bajban levők között a mentősök; mi kell ahhoz, hogy valaki mentős legyen; ki a „főnök” egy tömeges baleset esetében; hogy az ország melyik részén van túljelentkezés, illetve hol kelne még el néhány segítő kéz. A beszélgetés végén a közönség is feltehetett néhány kérdést, amelyekre a szakember szintén készségesen válaszolt.

 

Szabad Egyetem képek Szabad Egyetem képek Szabad Egyetem képek Szabad Egyetem képek Szabad Egyetem képek Szabad Egyetem képek Szabad Egyetem képek Szabad Egyetem képek