Lázár János volt a Károli Szabadegyetem novemberi vendége

Trócsányi László rektor meghívására különleges vendég érkezett a Károlyi-Csekonics-palotába november 7-én. A Károli Szabadegyetem idei utolsó rendezvényén Lázár János építési és közlekedési miniszterrel készített életútinterjút Trócsányi László rektor. A beszélgetésre kevesebb mint huszonnégy óra alatt betelt a regisztráció, az esemény telt ház mellett zajlott.

„Eddig a témák voltak a meghatározók, most azonban a személy” – utalt Rektor úr arra, hogy először érkezett olyan vendég az egyetemre, akivel nem egy konkrét témáról beszélgetnek, hanem akinek a személyét helyezték előtérbe.

A hódmezővásárhelyi születésű miniszter szakmai pályafutásáról, életének fontosabb állomásairól beszélt, személyes történeteket osztott meg a közönséggel. Kiemelte, hogy Hódmezővásárhely társadalmi szerepe teljesen más, mint a legtöbb hazai kisvárosé; a Paraszt Párizsként gúnyolt település azonban rengeteget fejlődött a rendszerváltás óta, szemben például a szomszédos Szegeddel.

Az életútinterjú Miniszter úr kezdeti, ifjúkori éveitől kezdve egyetemista korszakát is felelevenítette, melynek során Lázár János számos érdekes, eddig talán kevésbé ismert információt árult el a nagyközönségnek. Politikai hitvallásáról beszélve elmondta, hogy a politikát nem tankönyvekből lehet megtanulni, hanem tapasztalat által. „A csatát, a küzdelmet, a szenvedést nem lehet megspórolni, ezt végig kell csinálni” – hangsúlyozta. Elmondása szerint a politikai siker titka, ha a politikus az emberek között élve és járva figyel mindenki személyes ügyére és problémájára.

A jövőre nézve elmondta, hogy a politikán kívül számos más terület is foglalkoztatja, azonban munkájával ezután is hazáját szeretné szolgálni. Lázár János szerint a világ olyan változásokon megy most keresztül, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a következő évtizedekben, de az biztos, hogy munkás évek várnak a magyarokra is.

A beszélgetés végén Trócsányi László rektor a Károli Egyetem Támogatója-díjat adományozta Miniszter úrnak, ugyanis 2015-ben Miniszterelnökséget vezető miniszterként elvitathatatlan érdemeket szerzett abban, hogy a Károlyi-Csekonics-palotát – annak teljes rekonstrukcióját követően – a Magyar Állam a Magyarországi Református Egyháznak adományozza azzal, hogy azt a Károli Gáspár Református Egyetem használhassa.

Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 1 Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 2 Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 3 Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 4 Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 5 Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 6 Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 7 Károli Szabadegyetem 2023.11.07 - galéria kép 8

 

A teljes beszélgetés az alábbi videóban visszanézhető: