Kína-nappal ünnepelte a 25 éves kínainyelv-oktatást egyetemünk

A 2023/2024. tanév tavaszi félévének első tanítási napján, február 12-én Kína-napot szervezett egyetemünk Kelet-Ázsia Intézete. A kínaiak legfontosabb ünnepeként számon tartott kínai holdújév idén a Fa Sárkány esztendeje, ezért a meghirdetett programok is a sárkány szimbóluma köré szerveződtek. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Buda Béla Dísztermében többek között a sárkány évének jelentőségéről, a sárkánykirály kultuszáról, a kínai orvoslásban emlegetett sárkányokról és a sárkányhajó-fesztiválról is hallhattak előadásokat a résztvevők az egyetem Kínai Tanszékének oktatóitól és meghívott, elismert szakemberektől.

A programon nemcsak előadások formájában ismerkedhettek meg az érdeklődők a kínai kultúrával, hanem étel- és teakóstoló alkalmával a kínai gasztronómia újévi különlegességeit is megízlelhették. Horváth Janisz, a tradicionális kínai festészet és kalligráfia hazai mesterének vezetésével a sárkány írásjegyének rajzolását, a Taoist Tai Chi oktatóinak vezetésével pedig tajcsi gyakorlatsorokat is kipróbálhattak a vállalkozó szelleműek.

A nap fénypontjaként került sor a Károlyi-Csekonics-palota aulájában a sárkánytánc-bemutatóra, ahol az érdeklődők kínai szakértő irányítása mellett leshették el a sárkánytáncoltatás különböző formáit, módozatait.

A Kína-nap változatos és izgalmas programjaival ünnepelte a Kelet-Ázsia Intézet a kínainyelv-oktatás megindulásának 25. évfordulóját. Az első károlis hallgatók számára az 1999–2000. tanévben nyílt először lehetőség a kínai nyelv tanulására. 2013-ban indult el a Keleti nyelvek és kultúrák alapszakon a kínai specializáció, 2020-ban pedig a kínai szakirány. A tantermi oktatáson túl a Károli Kínai Klub már négy éve aktuális és figyelemfelkeltő programokkal várja az egyetem hallgatóit. Magyarország Kínával való stratégiai partnersége olyan hosszú távú perspektívát nyújt az oktatásban résztvevők számára, hogy évről évre egyre népszerűbb a kínai szakot választó fiatalok száma.

Kína-nap - Sárkánytánc fotók Kína-nap - Sárkánytánc fotók Kína-nap - Sárkánytánc fotók Kína-nap - Sárkánytánc fotók Kína-nap - Sárkánytánc fotók

A teljes galéria itt érhető el.