Iustitia tanulmányi versenyt szervezett egyetemünk

Egyetemünk március 1-jén az Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Károli Junior Akadémia szervezésében több mint tizenöt éves hagyományát folytatva rendezte meg a Iustitia tanulmányi verseny döntőjét. A Károlyi-Csekonics-palota impozáns bálterme a verseny idejére tárgyalóteremmé alakult, a tanulmányi versenyen 11-12. évfolyamos középiskolás diákok mérettették meg magukat, akik az irodalom, a történelem, a büntetőjogi jogesetmegoldás és tárgyalás-szimuláció témakörökben mutathatták meg tudásukat. A református középiskolákból érkező csapatok egy számukra kisorsolt irodalmi hős sorsával kapcsolatban érveltek vádlói és védői pozícióban.

Az írásbeli forduló után hét csapat jutott be a márciusi döntőbe, a 4-5 fős csapatokban egy tanuló képviselte az ügyészt, egy diák pedig a védő szerepét öltötte magára. A csapatok a döntő során a neves és elismert szakemberekből álló zsűri előtt szólalhattak meg és mondhatták el a védő- és vádbeszédeket.

A zsűri elnöke Czine Ágnes alkotmánybíró, tanszékvezető egyetemi tanár volt, munkáját a zsűri tagjaiként Ibolya Tibor büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes, Bánáti János, a Magyar Jogász Egylet társelnöke, Domokos Andrea, az Állam- és Jogtudományi Kar tehetséggondozási dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár és Dobrocsi Szilvia egyetemi docens, a Bűnügyi Tudományok Intézetének oktatója segítette.

A Iustitia tanulmányi verseny első helyezettje a Kecskeméti Református Gimnázium Athenaeum elnevezésű csapata lett, második helyen végzett A vád öt tanúja nevű csapat a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonból, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig szintén a Kecskeméti Református Gimnáziumból érkező Stay Hard nevű csapat állhatott fel.

A versenyről készült videós összefoglaló itt tekinthető meg:

Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek