Iustitia tanulmányi versenyt szervezett egyetemünk

Egyetemünk március 1-jén az Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Károli Junior Akadémia szervezésében több mint tizenöt éves hagyományát folytatva rendezte meg a Iustitia tanulmányi verseny döntőjét. A Károlyi-Csekonics-palota impozáns bálterme a verseny idejére tárgyalóteremmé alakult, a tanulmányi versenyen 11-12. évfolyamos középiskolás diákok mérettették meg magukat, akik az irodalom, a történelem, a büntetőjogi jogesetmegoldás és tárgyalás-szimuláció témakörökben mutathatták meg tudásukat. A református középiskolákból érkező csapatok egy számukra kisorsolt irodalmi hős sorsával kapcsolatban érveltek vádlói és védői pozícióban.

Az írásbeli forduló után hét csapat jutott be a márciusi döntőbe, a 4-5 fős csapatokban egy tanuló képviselte az ügyészt, egy diák pedig a védő szerepét öltötte magára. A csapatok a döntő során a neves és elismert szakemberekből álló zsűri előtt szólalhattak meg és mondhatták el a védő- és vádbeszédeket.

A zsűri elnöke Czine Ágnes alkotmánybíró, tanszékvezető egyetemi tanár volt, munkáját a zsűri tagjaiként Ibolya Tibor büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes, Bánáti János, a Magyar Jogász Egylet társelnöke, Domokos Andrea, az Állam- és Jogtudományi Kar tehetséggondozási dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár és Dobrocsi Szilvia egyetemi docens, a Bűnügyi Tudományok Intézetének oktatója segítette.

A Iustitia tanulmányi verseny első helyezettje a Kecskeméti Református Gimnázium Athenaeum elnevezésű csapata lett, második helyen végzett A vád öt tanúja nevű csapat a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonból, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig szintén a Kecskeméti Református Gimnáziumból érkező Stay Hard nevű csapat állhatott fel.

A versenyről készült videós összefoglaló itt tekinthető meg:

Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek Iustitia verseny 2024 képek

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép