Második alkalommal rendezte meg egyetemünk tehetségkereső versenyét

Október 21-én megtelt a József Attila Színház nézőtere hallgatókkal, oktatókkal és munkatársakkal a Károli Közösségi Napok nyitórendezvényén. A KREaktív tehetségkereső verseny immár második alkalommal hívta össze egyetemünk közösségét, hogy színvonalas és színes programján keresztül egy önfeledt napot tölthessünk együtt.

Káposztás Gábor vezető egyetemi lelkész felidézte, hogy amatőr szinten ő maga is sokat zenél, örül, hogy a rendezvény lehetőséget és teret ad egymás tehetségének bemutatására és megismerésére. Az alkotótevékenység, az önkifejezés, a kikapcsolódás, a mások szolgálata mind célja lehet a művészetnek, s Isten mindannyiunk számára adott talentumokat. Fontos azonban, hogy saját magunk és mások öröme mellett kreativitásunkat, tehetségünket Isten dicsőségére is végezzük. Hozzátette, hogy a művészi tevékenységünkkel segíthetünk is, amely az őszi tréninghét kiemelt témája.

Rixer Ádám egyetemi tanár, a Károli Közösségi Napok idei főszervezőjeként, a hét központi igeverse alapján szólt a megjelentekhez:  „Tanuljatok meg jót cselekedni! Törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák igazát, képviseljétek az özvegy peres ügyét!” (Ézs 1,17). Beszédében elmondta, hogy a tréninghétre meghirdetett programok kifejezik az egyetem karainak és műhelyeinek elkötelezettségét a szükséget szenvedők támogatása, a gyengék gyámolítása mellett, illetve a közösségi napok keretében lehetővé válik, hogy oktatók és hallgatók együtt azonosítsák a szükségleteket és értelmezzék közös felelősségeiket, lehetőségeiket. Rixer Ádám hangsúlyozta, hogy az igeversben olvasható „tanuljatok meg” szövegrész arra utal, hogy a segítségnyújtás nem adottság, nem velünk született képesség, de jó hír, hogy lehet ebben fejlődni és tanulni, s ennek egyik kiváló terepe az egyetem.

„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő” - Shakespeare-t idézve indította köszöntő beszédét Trócsányi László rektor, aki elmondta, mindenkinek feladata van az életben, s a színházban maga az élet jelenik meg, utalva Hankiss Elemér szociológus gondolataira: „A valóságban a világ nagy, én pedig kicsi vagyok, el vagyok veszve benne. Aztán veszek egy színházjegyet, beülök a nézőtérre, s egyszeriben fordul a kocka: a világ hirtelen összezsugorodik, beszorul a színpad négy fala közé, én pedig mint egy szemlélődő filozófus vagy jósisten kívülről figyelem, hogy mi történik benne. Mint amikor egy gyerek egy üveggolyót tart a kezében és belelátja az egész világot”. Rektor úr kiemelte, hogy a Károli-egyetem a minőség és közösség tartóoszlopain áll, ez a mi színházunk, a mi világunk, melynek egyik küldetése az is, hogy megtanulunk jót cselekedni.

A KREaktív tehetségkereső versenyre idén összesen 55 nevezés érkezett, melyből 31 produkció jutott tovább a döntőbe.

A 2024. évi verseny díjazottjai:

A vers- és prózamondás kategóriában az alábbi eredmények születettek:

I. helyezés: Bukovsky Dorottya (BTK, kommunikáció- és médiatudomány)

II. helyezés: Fűzy András Péter (BTK, szabad bölcsészet)

III. helyezés: Légrádi Lili Anna (PK, tanító)

 

Az ének kategóriában:

I. helyezés: Galsi Olga (BTK, pszichológia)

II. helyezés: Meten Baban Emmanuelle Catherine (BTK, EMLex képzés)

III. helyezés: Erbszt Anna (BTK, pszichológia)

 

A hangszeres zene - könnyűzene kategória nyertesei:

I. helyezés: Forró Lajos - Pusztai (BTK, magyar)

II. helyezés: Magyar Zoltán - Emzee (BTK, kommunikáció- és médiatudomány)

III. helyezés: Bacskaiová Viktória - Őszintelegyek (PK, óvodapedagógus)

 

A hangszeres zene - komolyzene kategóriában:

I. helyezés: Lőrincz Nikoletta - fuvola (PK, óvodapedagógus)

II. helyezés: Wochna Rita - zongora (PK, tanító)

III. helyezés: Király Árpád - zongora  (BTK, anglisztika)

 

A tánc kategória nyertesei:

I. helyezés: Szabó Lili (ÁJK, jogász)

II. helyezés: Hári Anna (BTK, pszichológia)

III. helyezés: Gecser Enikő (BTK, kommunikáció- és médiatudomány)

 

A pénzjutalommal járó helyezések mellett a zsűri tagjai különdíjjal jutalmazták kedvenc előadóikat: Hunyadi Donatella operaénekes Iváncsics Noémi részére adott át operajegyeket, Bánkövi Bence csellista egy Francis Ford Copolla által aláírt keresztapa fényképet ajándékozott Meten Baban Emmanuelle Catherine-nek. Jancsó Gábor, a Blahalouisana együttes zeneszerzője és basszusgitárosa Csonka Dorinát és a creneau formáció tagjait, Jármi Bánkot és Mahovics Gergőt invitálta meg a Blahalouisana MVM Dome-ban tartandó koncertjére. Mikes Anna táncművész a tánciskolájába szóló bérletet ajándékozta Szabó Lili részére. Bach Kata színművész Galsi Olga részére, a zsűri elnöke, Wunderlich József színművész pedig Forró Lajosnak adott át a Vígszínházba szóló előadásjegyeket.

Idén a közönség is elmondhatta véleményét, a 2024. évi közönségdíjat Kállai Oszkár Renátó (GESZK, szociálpedagógia) nyerte. A rendezvényt befogadó József Attila Színház igazgatója, Nemcsak Károly művész úr színházjegyeket ajánlott fel a döntősöknek, közülük öt hallgató vehette át a színház különdíját eredményhirdetéskor.

A rendezvényről készült teljes képgaléria elérhető itt.

KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek KREAktív rendezvény képek

 

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép