Szép Ernő-díjat kapott Visky András

A drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján, szeptember 21-én a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen adták át.

Visky András eddigi drámaírói munkásságáért kapta a kitüntetést, különös tekintettel a Visszaszületés című művére, a 21. század egzisztenciális kérdéseinek filozófiai mélységű megközelítéséért. A drámaírónak, a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatójának gazdag munkásságát Radnóti Zsuzsa dramaturg méltatta az ünnepségen.
Drámái közül az édesanyjának emléket állító Júlia című monodrámát emelte ki. Mint hozzátette, Visky András azóta, mint drámaíró elsősorban a fogolylét problémájával foglalkozik. A Visszaszületés című műről elmondta, hogy annak ihletője és kiindulópontja Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regénye, amelyet annyira magáénak érzett Visky András, hogy háromszor is nekirugaszkodott a színpadi adaptálásnak. Így jött létre a színmű, amely szinte önálló alkotás – mutatott rá Radnóti Zsuzsa.

Visky András József Attila-díjas író, dramaturg, a kortárs erdélyi irodalom meghatározó alakja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudományi Tanszékének docense, a Koinónia Könyvkiadó volt igazgatója. 1991 óta számos ösztöndíj és alkotói díj nyertese, drámáit hazai és külföldi színházak is játsszák. A Júlia című monodrámája 2003-ban jelent meg nyomtatásban, azóta több színházban bemutatták, színre került román és angol nyelven is, sikerrel játszották Nyugat-Európa és Amerika nagyvárosaiban.

A hír forrása: reformatus.hu
A kép forrása: mediaklikk.hu

 

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések