Megjelent a Nyugat-Balkán – Visegrádi Ösztöndíj (Western Balkans-Visegrad Fellowship)

A Visegrad Fund honlapján megjelent egy újonnan indított ösztöndíjprogram Nyugat-Balkán – Visegrádi Ösztöndíj (Western Balkans-Visegrad Fellowship https://www.visegradfund.org/apply/mobilities/western-balkan-visegrad-fellowships-2/?c=about ) címmel, amely a nyugat-balkáni országok és visegrádi négyek országainak doktorandusz hallgatóinak és PhD-val rendelkező oktató-kutatóinak biztosít rövid távú (2-10 hét) ösztöndíjpályázati lehetőséget kutatásokhoz.

Az ösztöndíj program keretében a WB6 országokból - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszóvó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia - lehet pályázni a V4 országok - Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - kutatóhelyeinél folytatandó kutatósokra, ahogy fordítva is a V4-es országokból lehet pályázni a WB6 országok kutatóintézményeinél (Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Koszovóban* vagy Szerbiában) megvalósítandó kutatásokhoz nyújtandó ösztöndíjra.

A program célja, hogy segítse a részvételt magán- vagy állami fenntartású felsőoktatási intézményeken (főiskola, egyetem, akadémia), kutatóintézetekben, könyvtárakban/levéltárakban, laboratóriumokban folyó kutatásokban.

A program az International Visegrad Fund és a Western Balkans Fund közös támogatásával valósul meg.

Az ösztöndíj ideje alatt a kutató

  • saját kutatást végez vagy részt vesz a fogadó intézményben folyó kutatásokban
  • felsőoktatási intézményben előadásokat vagy szemináriumokat tart
  • nyilvánosan elérhető könyvtárakban vagy archívumokban kutat.


A megpályázott ösztöndíjak legkorábban 2024 szeptemberében kezdődhetnek, és legkésőbb 2025 júniusában kell befejeződniük.

A támogatás ösztöndíjként kerül kifizetésre, amelynek összege 500 EUR/hét és két részletben kerül folyósításra:

  • részlet (80%) a fogadó intézménybe történő érkezés megerősítését követően
  • részlet (20%) pedig az összefoglaló jelentés kézhezvételekor kerül átutalásra.


Ezenfelül minden pályázó igényelhet/pályázhat egy összegű, legfeljebb 500 euró összegű utazási támogatásra, amely a becsült utazási költségek alapján kerül kiszámolásra. Fontos megjegyezni, hogy az utazási támogatás nem képezi automatikusan részét a megpályázott ösztöndíjnak.

Az elektronikus pályázatot a My Visegrad ( https://my.visegradfund.org/Account/Login ) rendszeren keresztül egyénileg szükséges benyújtani.

Határidő: 2024. június 15. (déli 12 óra)

A pályázatnak a következő feltöltött dokumentumokat kell tartalmaznia:

  • érvényes személyazonosító okmány (útlevél) szkennelt másolata;
  • a doktori képzésre való beiratkozást igazoló hivatalos dokumentum angol nyelven is vagy a PhD oklevél szkennelt másolata - amennyiben az oklevél nem kétnyelvű, annak angol nyelvű fordítása (a fordítást nem szükséges hivatalosan hitelesíttetni);
  • a fogadó intézmény által aláírt/bélyegzővel ellátott meghívólevél, amely tartalmazza az ösztöndíj pontos időtartamát, jellegét és a tervezett eredményeket/produktumokat angol nyelven;
  • a pályázó kapcsolt (hazai) intézménye vagy független pályázók esetén a témához kapcsolódó szakértő által kiállított ajánlólevél angol nyelven.


Kérjük, hogy a fogadó intézmény által aláírt/bélyegzővel ellátott meghívólevél előkészítéséhez az érdeklődők legkésőbb 2024. május 20-áig szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot a Pályázati Osztály munkatársaival a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép