Globális kérdésekre magyar válasz - Orbán Balázs a Károli Szabadegyetemen

A Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című társadalomtudományi, geopolitikai szakkönyv nyomán beszélgetett Magyarország nemzeti és geopolitikai helyzetéről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Trócsányi László rektor a Károli Szabadegyetem május 15-i rendezvényén.  

A Károlyi-Csekonics-palota aulájában két évvel ezelőtt útnak indított programsorozat ezúttal az uralkodó világrend sajátosságait boncolgatta és arra kereste a választ, hogy napjaink kihívásaira milyen magyar válasz adható. A 2023 végén megjelent könyv címe mára a magyar külpolitika szinonimája lett, a huszárvágás azt a bátor és bravúros mozdulatsort jelenti, amely magában hordozza a magyar nemzetre jellemző egyediséget, ugyanakkor a más nemzetekkel való összekapcsolódást is szem előtt tartja. Orbán Balázs kifejtette, hogy a konnektivitás tiszteletben tartja a másik nemzet álláspontját, és azokra a pontokra koncentrál, amelyek mentén létrejöhet az együttműködés. Kiemelte, hogy az egyes országok sikere nem írható le egy univerzális stratégia mentén, csakis nemzeti megoldások léteznek. A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta, a magyar külpolitika multivektorális, vagyis azt tartja elsődlegesen szem előtt, hogy csökkentse az egyoldalú függőségi helyzeteket, tehát elsősorban szövetségi rendszerekben gondolkodik.

A sokoldalú beszélgetés során számos aktuális téma megvitatására került sor, többek között arra is, hogy mit jelenthet Magyarország számára a közelgő amerikai elnökválasztás, mire lehet elég a nemzetközi jog és hogy miért fontos, hogy a törvényszerűen változó világrend ne indukálja a nemzeti identitás átalakulását. Az est folyamán a résztvevők arra is választ kaphattak, hogy létezik-e univerzális értékrend, lehet-e közös ideológia mentén élni, és hogy milyen veszélyeket rejt a blokkosodás stratégiája.

A rendezvény végén a résztvevők dedikáltathatták saját könyvpéldányukat a szerzővel, amely már angolul is kapható, hamarosan pedig németül és kínaiul is olvasható lesz. A teljes beszélgetés hamarosan visszanézhető lesz az egyetem YouTube-csatornáján.

Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról Szabadegyetem képek a 2024. 05. 14-i előadásról