Az agrárium szerepéről beszélt Nagy István a Károli Szabadegyetemen

Agrárgazdasági témában tartotta nyári szünet előtti zárórendezvényét a Károli Szabadegyetem, ezúttal rendhagyó módon, a Károlyi-Csekonics-palota impozáns Báltermében.

Nagy István agrárminiszter Múlt, jelen és jövendő – Az agrárium szerepe a 21. században címmel tartott előadása során felvázolta, hogy az elmúlt időszakban milyen kihívások érték az agráriumot: kiemelte, hogy a Covid-járvány, az aszályos időszakok, a háború és az energiaválság mellett a különböző politikai döntések következtében létrehozott szabályozások nem könnyítették meg a mezőgazdaságban dolgozók mindennapjait. A magyar és európai gazdák helyzetét felvázolva beszélt az Ukrajna megsegítésére létrehozott szolidaritási folyosó árnyoldalairól, és Magyarország azon döntéseiről, melyeknek elsődleges fókusza a belső magyar piac megőrzése volt.

Nagy István szerint fontos lenne, ha az Európai Unió területén forgalomba hozandó élelmiszerekre ugyanazok a termelési szabályok vonatkoznának, ezáltal teremtve tisztességes versenyhelyzetet. Kiemelte, hogy a piacvédelem, a gazdabarát intézkedések és a tudás, a kutatási eredmények középpontba állítása elsődleges szempont az ország számára. Előadásában felhívta a figyelmet a társadalmi igények változásaira és azok figyelembevételére, valamint hangsúlyozta, hogy a hazai termékek választása minden esetben garancia a minőségre, és tudatos felhasználói hozzáállás is egyben, hiszen a magyar termékek vásárlásával kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk a Földön, így a gazdaság támogatása mellett egyben környezettudatosan is eljárunk. Nagy István a rendszerváltozás utáni privatizáció hatásairól is beszélt, valamint a kormány közelmúltban hozott gazdabarát döntéseiről. Szóba került a gazdatársadalom elöregedése, a gazdaságátadás kérdésköre is, illetve a beruházási források nemzeti társfinanszírozással történő kiegészítése.

A pódiumbeszélgetés során Trócsányi László rektor kérdezte az est meghívott vendégét, melynek során az agráriumban elindítható start-up vállalkozások, az élelmiszerbiztonság és az állattartás helyzete is terítékre került. Számos hétköznapi kérdésre is választ kaphattak a résztvevők, többek között arra, hogy milyen megfontolás áll egy-egy akciós termék mögött a boltban, és miért fontos, hogy szezonális termékeket fogyasszunk. Szóba került a magyar mézpiac helyzete, a szezonális munkaerőigény, de még az agráriumban dolgozó robotokat is megismerhette a közönség. Az ínyencek örömére még a rántott hangyáról is szó esett.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a kultúra ott kezdődött, amikor az ember elkezdte megművelni a földet, s bár a természetes életformáktól már eltávolodtunk, az ember ma is hordozza a génjeiben, hogy kenyérre szüksége van - ahogyan a Miatyánk imádság egyetlen tárgyiasult sora is mondja: „mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma".

A rendezvény visszanézhető az egyetem YouTube-csatornáján.

Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István Károli Szabadegyetem - Agrárium szerepéről beszélt Nagy István