Együttműködési megállapodást írt alá egyetemünk a Rákóczi Szövetséggel

A Károli Gáspár Református Egyetem és a Rákóczi Szövetség együttműködési megállapodást írt alá 2024. június 6-án csütörtökön, melyben kifejezték és megerősítették a Kárpát-medencei magyarság lelki egészségi (mentálhigiénés) állapotának javítása, lelki- és kapcsolati kultúrájának, valamint egészségmagatartásának fejlődése iránti elkötelezettségüket, és azon szándékukat, hogy a nemzet megmaradását, lelki újjászületését szolgáló értékek és célok mentén a jövőben szakmai együttműködést folytatnak egymással.

A Károli Gáspár Református Egyetem hálózatépítő programjának hátterét a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézetének Pszichológiai Továbbképző Központja keretében működő négy féléves, oklevelet kibocsátó mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzés jelenti. Ennek keretében Erdélyben (Illyefalván) 2002-től, Budapesten 2003-tól, Felvidéken (Hanván, majd Léván) 2008-tól, Kárpátalján (Beregszászon) 2015-től, a Vajdaságban (Szabadkán) pedig 2020-tól zajlik a képzés. Az eddigi, mindösszesen 51 évfolyamba több mint 2.000 hallgató iratkozott be, 1.500 fő Budapestre és 600 fő valamelyik határokon túli évfolyamba. Jelenleg szerte a Kárpát-medence határon túli régióiban mintegy 550 okleveles mentálhigiénés segítő szakember tevékenykedik, akik a KRE képzésében elsajátított ismereteiket és készségeiket eredeti hivatásuk keretein belül alkalmazzák.

Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora a megállapodás aláírásakor kiemelte, hogy a szolidaritás, a támogatás és a nemzetben gondolkodás jegyében jön létre ez az együttműködés.

Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnökeként hozzátette, hogy örömmel csatlakoznak a kezdeményezéshez és hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett gyermektáborokban is nagy szükség van a mentálhigiénés szakemberek tudására és munkájára.

Az együttműködésben részt vevő szervezetek közül jelen voltak az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség, a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság, és az alakuló „Balance” - Vajdasági Magyar Mentálhigiénés Egyesület vezetői is. A képzés megszervezését és a hálózat felépítését Grezsa Ferenc pszichiáter szakorvos, a KRE egyetemi tanára kezdte el és gondozta húsz éven át, és az ő javaslatai alapján dolgozták ki a felek jelen megállapodást is. Jelenleg Kövi Zsuzsanna, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézet Pszichológiai Központjának vezetője végzi a szakfelelősi feladatokat, és a hálózatépítés támogatására szervezi Bagdy Emőke professzor asszonnyal és a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság vezetőjével a szombati Összetartozás lélekben és Istenben elnevezésű egyetemi rendezvényt.

Az ünnepélyes aláíráson részt vett Bagdy Emőke professzor asszony is, aki még a Pszichológia Intézet alapítójaként kezdeményezte a mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzés alapítását és örömmel nyugtázta, hogy már ilyen gyümölcsöző együttműködés bontakozott ki a Kárpát-medencében, ami ezzel a megállapodással még tovább erősödik.

Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása Együttműködési megállapodás aláírása