Meghalt Makkai Ádám

Életének 85. évében január 18-án elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító, a chicagoi University of Illinois nyugalmazott professzora, a Károli Gáspár Református Egyetem Díszpolgára.

 

Makkai Ádám 1935. december 16-án született Budapesten, édesapja, Makkai János országgyűlési képviselő, újságíró volt, édesanyja, Ignácz Rózsa pedig költő. Felsőfokú tanulmányait az ELTE magyar-francia szakán kezdte,  majd 1956-os forradalom leverése után – követve korábban disszidált apját – az Egyesült Államokba emigrált. Tanulmányait a Harvardon és a Yale-en folytatta, ahol kimagasló angol nyelvészeti munkássága mellett  műfordítói missziójával felbecsülhetetlenül sokat tett a magyar költészet és irodalom nemzetközi megismertetéséért.

 

1958 és 1960 között a hawaii, 1963-tól 1964-ig a Kuala Lumpur-i, 1965 és 1974 között pedig több amerikai egyetemen tanított. 1969-től 2004-ig az illinois-i egyetem rendkívüli professzora volt, de az 1985-1986-os tanévben Szingapúrban, majd 1988-tól 2002-ig a hongkongi Baptista Főiskolán tanított nyelvészetet.  

 

A híres erdélyi református  Makkai család leszármazottjaként maga is több éves presbiteri szolgálatot teljesített a chicagoi magyarok között.

 

1974-ben ő alapította meg az amerikai nyelvészszövetséget, amelynek ügyvezető elnöke is volt. A Forum Linguisticum folyóiratnak is alapítója, 1995-ben Chicagóban alapította meg az Atlantis-Centaur kiadót. Metafizikába hajló, ironikus verseket írt. Cantio Nocturna Peregrini Aviumque című műve a magyar állam támogatásával szerepelt az 1999-es frankfurti vásáron. Kultúrtörténeti jelentőségű műve az angol nyelvű, „A legszebb ezer vers költészetünk nyolc évszázadából” című ezeroldalas versantológia, melyet tankönyvnek is ajánlottak, mivel a költők rövid életrajza is megtalálható a versgyűjteményben.

 

A magyar költészetet világszerte népszerűsítő műfordítói munkásságáért és egyedülálló formavilágú költészetéért 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2016-ban pedig Kossuth Nagydíjat kapott. 2016-ban a Magyar Szent István Rend kitüntetésben részesült. "Úgy lett világpolgár, hogy közben féltőn óvta hűségét az anyanyelvhez" – méltatta akkor Áder János köztársasági elnök. 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjává választották.

 

Indexkép forrása: Czimbal Gyula/MTI