Tíz éve hunyt el egyetemünk alapítója, Dr. Hegedűs Loránt

Idén 10 éve, hogy 2013. január 26-án elhunyt Hegedűs Loránt református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának korábbi lelkészi elnöke, egyetemünk megalapítója. 

Az egyetem 1993-as megalapításakor döntő szerepet játszott Dr. Hegedűs Loránt református lelkész, a Dunamelléki Egyházkerület akkori püspökének keresztyén tradícióra és a református hitvallásra vonatkozó mély meggyőződése, miszerint szükség van református felsőoktatási intézményre. Hegedűs Loránt küldetésének tekintette a református – így az oktatási – intézmények létrehozását, megszilárdítását, hiszen tudta, hogy a hitélet fejlődésében, a lelki megújulás elősegítésében nélkülözhetetlen bástyákra van szükségünk. A református egyetem alapításának szükségszerűségéről többek között úgy érvelt, hogy „minden tudománynak van református keresztyén hermeneutikája, és minden tudománynak olyan interdiszciplináris kapcsolódási pontja, amellyel a teológia épp a kálvini egyetemes vagy – mai kifejezéssel – holisztikus látásmóddal gazdagíthatja tudásunkat” – írja Dr. Békési Sándor, akinek az egykori református lelkészről szóló visszaemlékezése Az egyetemalapító címmel ide kattintva olvasható.

Hegedűs Loránt „pontosan érezte, hogy ahol a rendszerváltozást követő évek kegyelmi pillanataiban nem sikerül visszaszerezni a diktatúra által elvett oktatási és szociális intézményeket, ott évtizedekre veszítjük el a lehetőségét a lelki megújuláshoz elengedhetetlen egyházi közfeladat-ellátásnak. Az újraindult egyházi alap- és középfokú oktatás, a Károli-egyetem, az egyházi fenntartású kórházak és szociális intézmények hasonló számban soha nem nyitották volna meg, illetve újra a kapuikat az ő állhatatos küzdelme, végtelen hite és kitartása nélkül” – írta nekrológjában Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.