Megalakult a Koreai Tanszék a Károlin

A Károli Gáspár Református Egyetem korábbi célkitűzéseként valósult meg a Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetén belül a Koreai Tanszék megalapítása, az ünnepségre május 15-én került sor a Károlyi-Csekonics-palota Szivartermében. A rendezvényt Szedzsong koreai király születésnapjára időzítették, hiszen az egykori király maga is sokat tett hazájában az oktatásért és a tehetséggondozásért, valamint az ő nevéhez fűződik a koreai írásmód megalkotása is.

Az egyetem koreai kapcsolatai 2010-től indultak fejlődésnek, az egyetem jelenleg 6 koreai partnerintézménnyel rendelkezik és kínál csereprogramokat a hallgatóknak. Az intézmény Keleti nyelvek és kultúrák alapképzésén tanuló hallgatók a japán és kínai szakirányon mintatanterv szerint kötelezően tanulnak egy másik keleti nyelvet is, melyek közül a koreai nyelv már korábban is választható volt. Az egyetemen a 2022/2023. tanévtől koreai nyelv- és kultúraismeret specializációt is választhatnak a keleti nyelvek és kultúrák – japán szakirányon tanuló hallgatók, az új tanszék megalapításával pedig tovább bővül a Koreával kapcsolatos kurzusok köre.

A koreai nyelvet a kezdetektől Kim Seon Koo nyelvtanár, lelkész oktatja, aki ezen felül még szabadon választható kurzusokat is tart a koreai történelem és kultúra témakörében. 2023 februárjában csatlakozott Dr. habil. Csoma Mózes és Nam Sunmi nyelvtanár a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatói gárdájához, ennek köszönhetően a koreai tanulmányok ügye új lendületet kapott, a tanszék megalapításával pedig magasabb szintre emelkednek a koreai tanulmányi lehetőségek.

Az ünnepségen köszöntő beszédet mondott Trócsányi László rektor, aki beszédében örömének adott hangot, hogy a Koreai Tanszék megalapítása méltó helyet foglal el az egyetem 30 éves évfordulójának programsorozatában. Az új tanszék létrejötte hozzájárul az egyetem sikeréhez: jelzi, hogy az intézmény virágzik és bizakodóak lehetünk az előttünk álló jövőt illetően. Rektor úr hozzátette, hogy a tanulmányok nemcsak tudományos ismereteket nyújtanak a hallgatóknak, hanem értékeket is közvetítenek: az új és a régi, a hagyomány és az innováció harmóniáját. Fontosnak tartja, hogy ismerjük a gyökereinket és úgy nézzünk a jövőbe. Ha tudatában vagyunk annak, hogy múltunk miként táplálja a jelenünket és a jövőnket, akkor hűek maradunk hagyományainkhoz és eszményeinkhez.

Az ünnepségen Őexcellenciája Hong Kyu Dok, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Horváth Géza, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, In Sukjin, a Koreai Kulturális Intézet igazgatója, Dr. habil. Csoma Mózes, a Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézetének docense, volt szöuli nagykövet, a Koreai Tanszék tanszékvezetője is megosztotta ünnepi gondolatait a tanszék alapításával kapcsolatban. Az eseményre videóüzenetet küldött Kang Kyung-wha asszony, a Koreai Köztársaság volt külügyminisztere, Park Chul-min volt budapesti nagykövet, Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, továbbá Ro Jae Hun, a szöuli Koreai-Magyar Baráti Társaság elnöke, valamint Kim Nam Gil koreai filmszínész, a Silla Királyság Ékköve című Magyarországon is bemutatott filmsorozat szereplője.

A rendezvényen felszólalt Kim Seon Koo koreai nyelvtanár és Nánai Gergő alumni hallgató, aki annak idején elsők között utazott Dél-Koreába az egyetem csereprogramjának köszönhetően és az intézmény egykori hallgatójaként osztotta meg emlékeit koreai útjáról a résztvevőkkel.

A Koreai Tanszék az egyetem Reviczky utca 4. szám alatti oktatási épületében kapott elhelyezést, az ünnepség során a tanszéktábla-avatásra a 303. teremnél került sor.

 

A Koreai Tanszék avatóünnepségről készült teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép