Egyetemünk adott otthont a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórum nyitóeseményének

2023. május 17–19. között a Magyar Rektori Konferencia szervezésében rendezték meg a II. Magyar-Üzbég Rektori Fórumot Budapesten. A háromnapos rendezvényre érkező üzbég rektori delegáció fogadására egyetemünkön, a Károlyi-Csekonics-palotában került sor május 17-én. A nyitóeseményen köszöntő beszédet mondott Trócsányi László rektor és Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. A nyitórendezvényen állófogadás és a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek néptáncbemutatója várta a résztvevőket. Az egyetem vezetése személyesen is fogadta Komiljon Karimov urat, az Üzbég Köztársaság felsőoktatási, tudományos és innovációs miniszterhelyettesét.

Egyetemünk nyitott az ázsiai országok kultúrája felé, a japán és a kínai nyelv mellett koreaiul és törökül is tanulhatnak az intézmény hallgatói. Az egyetem közelmúltban megjelentetett multidiszciplináris folyóiratának tematikus számát Üzbegisztánnak, Üzbegisztán történelmének, gazdasági helyzetének és kultúrájának szentelte. A folyóirat ide kattintva olvasható. A kötet egyik író-szerkesztője Dr. Sárközy Miklós orientalista, a Történettudományi Intézet, Ókortörténeti és Történeti Segédtudományi Tanszék egyetemi docense, aki ebben a félévben a taskenti Orientalisztikai Egyetem vendégoktatója.

Az üzbég egyetemi vezetőkből álló delegáció számára egyetemlátogatásokkal és kulturális programokkal színesített szakmai programot állítottak össze a szervezők. A második alkalommal megszervezett rendezvény előzményére 2021 februárjában került sor a Budapesten megrendezett Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésén, ahol az üzbég felsőoktatási miniszterhelyettessel folytatott egyeztetést követően együttműködési megállapodást kötöttek a felek a két ország közötti felsőoktatási kapcsolatok és további intézményi együttműködések kialakításának lehetőségére.

A megállapodásnak köszönhetően 2021 nyarán került sor az I. Üzbég-Magyar Rektori Fórumra Taskentben, Bukharában és Szamarkandban. A magyar delegáció üzbég látogatása során az oktatási, tudományos és innovatív együttműködés fejlesztéséről folytak egyeztetések, amelynek eredményeképpen összesen 28, egyetemek közötti megállapodást írtak alá. A látogatás során kiemelt hangsúlyt kapott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban való üzbegisztáni részvétel, a magyarországi felsőoktatási tapasztalatok üzbegisztáni átvétele, a magyar egyetemeknek az üzbegisztáni felsőoktatási reformhoz való hozzájárulása, üzbegisztáni kampusznyitása.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép