Elhunyt Bruhács János, egyetemünk professor emeritusa

Életének 83. évében elhunyt Bruhács János, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa, a nemzetközi jog nemzetközileg is elismert kutatója.

Bruhács János 1939. szeptember 23-án született Pécsett, közép- és felsőfokú tanulmányait is itt végezte. 1963 óta folyamatosan oktatott a Janus Pannonius Tudományegyetemen, majd a jogutód Pécsi Tudományegyetemen. A PTE Állam- és Jogtudományi Karán 1988-2004-ig tanszékvezetői feladatot látott el, 1989-ben a Kar dékánhelyettese, illetve 1990-1993 között annak dékánja volt, 2009 óta pedig professor emeritusként vett részt aktívan a tudományos és oktatói munkában.

Professzor úr a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola törzstagja volt, 2001 és 2009 között egyetemünk Állam- és Jogtudományi Karán is tanított, 2009-től professor emeritusként tevékenykedett.  

Közel hatvan tanévet felölelő oktatási tevékenységéhez kapcsolódik több kiadást megért nemzetközi jogi tankönyve, amelyből négy felsőoktatási intézményben hallgatók ezrei sajátíthatták el a nemzetközi jog fundamentumait.

Bruhács János tudományos kutatómunkájának középpontjában a nemzetközi vízjog és a nemzetközi környezetvédelmi jog állt. Egyik meghatározó műve a The Law of Non-Navigational Uses of International Watercourses című monográfia (Brill-Nijhoff, 1993). A nemzetközi folyók jogával, a nemzetközi környezetvédelemmel, a nemzetközi felelősséggel összefüggő szakmai elismertsége nemcsak Magyarországon, de külföldön is kiterjedt szakértői tevékenységet eredményezett.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága által tervezett környezeti felelősségi jegyzőkönyv kidolgozása (2000-2003) során a magyar delegáció vezetőjeként irányította a szakmai munkát. Bruhács János 1998 óta folyamatosan tagja volt a hágai Állandó Választott Bíróság magyar nemzeti csoportjának.

Professzor úr számos hazai tudományos testületnek is tagja, illetve tisztségviselője volt, ilyen többek között a Nemzetközi Jogi Egyesület magyar tagozata és a Magyar ENSZ Társaság.

Bruhács János szakmai életútját és munkásságát a magyar állam a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével és a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjével ismerte el.

Emlékét örökké megőrizzük!

Bruhács János portré

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép