ÚNKP zárókonferencia 2023/2024

A 2023/2024. tanév Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) intézményi zárókonferenciáját 2024. május 17-én, pénteken tartották a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Az eseményen a program ösztöndíjasai – az egyetem hallgatói, doktoranduszai, fiatal oktatói – bemutatták az elmúlt tanév során végzett kutatásaikat, eredményeiket. Rajtuk kívül témavezetőik és más érdeklődő hallgatók, oktatók vettek részt a konferencián.

Az eseményt Furkó Bálint Péter rektorhelyettes nyitotta meg. Köszöntőjében ismertette az ÚNKP program célját, amely a jövő nemzedéknek a kutatói életpályára vonzását, a kutatói utánpótlás biztosítását és ösztöndíjjal való támogatását hivatott támogatni. Erre a támogatásra a kutatók a teljes fiatal kutatói életszakasz alatt, az egyetem első éveitől kezdve a posztdoktori időszakig számíthatnak.

Pénzes Martin pályázati referens, az ÚNKP intézményi koordinátora szintén köszöntötte a résztvevőket. Beszédében az ÚNKP közösségépítő szerepét emelte ki, egy általa korábban hallott prédikáció alapgondolatával: „Ki-ki saját kertjének felelős gondozásával járul hozzá szűkebb vagy szélesebb értelemben vett közössége építéséhez”.

A konferencián két szekció futott párhuzamosan. A BTK szekcióját Furkó Bálint Péter rektorhelyettes elnökölte, ahol történettudományi, színháztörténeti, szociológiai, nyelvészeti és irodalmi előadások hangzottak el. A másik szekcióban elsősorban teológiai, jogi, pszichológiai és pedagógiai témájú előadásokat lehetett meghallgatni. A szekció levezető elnöke Schlachta Boglárka Lilla, az ÁJK egyetemi tanársegéde volt.

A 2023/2024. tanévben az egyetemen 27 ösztöndíjas részesült ÚNKP támogatásban, így mindösszesen 27 prezentáció hangzott el a nap folyamán. Az előadások nemcsak a tudományterületek különbözőségei miatt voltak változatosak, hanem azért is, mert az előadók a kutatói pálya különböző életszakaszairól érkeztek.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program Magyarország Kormánya által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram, mely 2016-ban indult. A 2024/2025. tanévtől az ÚNKP helyét az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) veszi át.

A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, az ÚNKP-23 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Program finanszírozásában valósul meg.

ÚNKP program intézményi zárókonferencia ÚNKP program intézményi zárókonferencia ÚNKP program intézményi zárókonferencia ÚNKP program intézményi zárókonferencia ÚNKP program intézményi zárókonferencia