Kocsi Csergő Bálint a pápai oskola rektora volt, amikor a pozsonyi vésztörvényszék elé idézték, majd 1674-ben gályarabságra hurcolták. Szabó Előd tatai református lelkész kiemelkedőnek tartja, ahogy Kocsi Csergő visszaemlékezéseiben szenvedéseiről írt. A fő üzenet, hogy ő és társai Jézus Krisztusért vállalták a szenvedést. „Fel szoktam tenni magamnak a kérdést: én vajon képes lettem volna rá?” – töpreng Szabó Előd a hitükért a gályarabságot is vállaló prédikátorok sorsán.

Szenci Száki Jánost is Pozsonyba idézték, ám ő hite megtagadása helyett a száműzetést választotta. Családja ugyanis megszenvedte az üldözést. A Komárom közelében található Ekelen szolgáló lelkész fiát, Száki Jánost egy koncepciós perben elítélték és 1672-ben kegyetlen kínzásokat követően kivégezték.

 

Kocsi Csergő Bálint és Szenci Száki János minden csapás ellenére kitartott hite mellett – ez nemcsak mai lelkészeknek, hanem a híveknek is üzenet.

A kisfilm a Reformáció Öröksége Műhely a protestáns gályarabok emlékezetét bemutató honlapjára készült, mely hamarosan elindul.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép