Nyertes Erasmus+ KA2 intézményi együttműködési pályázat a Károli Gáspár Református Egyetemen

2019 decemberében indul a Translanguaging for Equal Opportunities: Speaking Romani at School (Transzlingválás az egyenlő esélyekért: romani beszéd az iskolában) című, az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott, egyetemünk által koordinált intézményi együttműködési projekt (KA2-FSO-00005-006/2019).

A 24 hónapos projekt célja egy, a transzlingválás elméletét és gyakorlatát bemutató, európai tanárképző intézmények szemináriumain használható angol nyelvű e-tankönyv, illetve egy ehhez kapcsolódó, a már meglévő és a továbbiakban kialakítandó jó gyakorlatokat bemutató videórepozitórium létrehozása. A transzlingváló beszélés szociolingvisztikai koncepciója a nyelvi repertoárt kétnyelvűek esetében is egységesnek tételezi, és olyan pedagógiai attitűdöket támogat, amelyek annak egészét szerves egységben fejlesztik.

A projekt koordinátora Heltai János Imre a Bölcsészet-, és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszékéről. Résztvevői egyetemünkről Bárdi Árpád, Köves Gabriella (Tanítóképző Kar, Pedagógiai Intézet), Majzikné Lichtenberger Krisztina (BTK Tanárképző Központ), Kontra Miklós, M. Pintér Tibor (Magyar Nyelvtudományi Tanszék). Partnerintézményeink: Jyväskyläi Egyetem, University College London, Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, továbbá a tiszavasvári Magiszter Általános Iskola és a szímői Jedlik Ányos Alapiskola.

A sikeres pályázatot a Magyar Nyelvtudományi Tanszéken működő Transzlingváló Műhely és a tiszavasvári iskola évek óta tartó együttműködése tette lehetővé.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép