Nagy érdeklődés övezte az Első Magyar Jogi Könyvszalont

2021. szeptember 18-án francia mintára, első ízben tartották meg a jogi könyvek ünnepét a Károlyi-Csekonics-palotában, melynek Egyetemünk adott otthont. A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság - a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás értelmében megvalósuló - hagyományteremtő rendezvénye elsősorban a Kárpát-medencében jogi könyvkiadással foglalkozó kiadók kínálatának, valamint az ehhez kapcsolódó innovatív közéleti gondolkodásnak kívánt fórumot biztosítani.

A rendezvényt Prof. Dr. Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese nyitotta meg. Beszédében Concha Győző jogtudós szavait idézte, aki Politika című művében már 1895-ben felhívta a társadalom figyelmét arra, hogy „addig bizonyosan nem lesz erős, szervezett magyar tudomány, amíg saját íróinkkal behatóan nem foglalkozunk, saját gondolatvilágunk szervesebb összefüggését meg nem teremtjük”. Kiemelte, hogy a Könyvszalon egyszerre ad teret a magyar jogi könyvkiadók könyvkiállításának és vásárnak, valamint olyan szakmai találkozási helyet teremt meg, ahol szerzők, jogtudósok, jogászok, joghallgatók találkozhatnak egymással és kötetlen szakmai fórumokon cserélhetnek eszmét. Rektorhelyettes asszony hozzátette, hogy a Könyvszalon „új lehetőséget kíván teremteni az igényes jogi diskurzus számára”, s a könyvszalon által élő és közvetlen élményt biztosít a jog iránt érdeklődőknek. Prof. Dr. Czine Ágnes hangsúlyozta, hogy a könyvszalon hagyománnyá tételével a magyar jogi kultúra gazdagítása mellett a jogi hivatás képviselőit is szeretné közelebb hozni egymáshoz.

 

A rendezvény fővédnöke, Dr. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédében kiemelte, hogy a könyvszalon „hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez” – majd hozzátette, hogy a tudományoknak szentelt idő és az erre fordított anyagi források egyszersmind a haza oltárára tett áldozat.

Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke kiemelte, hogy egy könyv születése mindig ünnep és ez a jogi könyvszalon is valós hiányt tölt be. Hangsúlyozta, hogy a könyv a múltunk, jelenünk és a jövőnk szerves része is, ahogyan volt idő, amikor Európa szellemi arculatát is két könyv határozta meg: a Biblia és I. Iustinianus bizánci császár Corpus iuris civilis című műve. A jogi könyvszalon kapcsán hangsúlyozta, hogy a való dolgok elmondása mellett különösen fontos annak elmondása is, hogy a könyvek ne csak az ismert problémák leírására törekedjenek, hanem az új összefüggések felfedezésére is.

Prof. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke beszédében többek között a jogi karok számának növekedését emelte ki, mely ékesen bizonyítja, hogy mennyire nagy igény van ma is a jogászokra és a jogra. A könyvkiadás fontosságáról beszélve ugyanakkor hozzátette, hogy ma „már nem csak a print kiadványokról kell beszélni, ott vannak a digitális kiadványok és a jogkeresők is. Példaként említette, hogy egy ügyvédnek is szüksége van arra, hogy jogi határozatok vagy az alkotmánybírósági határozatok között kereshessen”.


Fotó: Sebestyén László

Az ünnepségen a szervezők emlékéremmel jutalmazták Dr. Áder János köztársasági elnököt, valamint Prof. Dr. Czine Ágnest, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettesét.

 

Az eseményről készült képgalériát ide kattintva tekinthetik meg.

Közösségi Média

Közösségi média

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések