Nagy érdeklődés övezte az Első Magyar Jogi Könyvszalont

2021. szeptember 18-án francia mintára, első ízben tartották meg a jogi könyvek ünnepét a Károlyi-Csekonics-palotában, melynek Egyetemünk adott otthont. A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság - a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás értelmében megvalósuló - hagyományteremtő rendezvénye elsősorban a Kárpát-medencében jogi könyvkiadással foglalkozó kiadók kínálatának, valamint az ehhez kapcsolódó innovatív közéleti gondolkodásnak kívánt fórumot biztosítani.

A rendezvényt Prof. Dr. Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese nyitotta meg. Beszédében Concha Győző jogtudós szavait idézte, aki Politika című művében már 1895-ben felhívta a társadalom figyelmét arra, hogy „addig bizonyosan nem lesz erős, szervezett magyar tudomány, amíg saját íróinkkal behatóan nem foglalkozunk, saját gondolatvilágunk szervesebb összefüggését meg nem teremtjük”. Kiemelte, hogy a Könyvszalon egyszerre ad teret a magyar jogi könyvkiadók könyvkiállításának és vásárnak, valamint olyan szakmai találkozási helyet teremt meg, ahol szerzők, jogtudósok, jogászok, joghallgatók találkozhatnak egymással és kötetlen szakmai fórumokon cserélhetnek eszmét. Rektorhelyettes asszony hozzátette, hogy a Könyvszalon „új lehetőséget kíván teremteni az igényes jogi diskurzus számára”, s a könyvszalon által élő és közvetlen élményt biztosít a jog iránt érdeklődőknek. Prof. Dr. Czine Ágnes hangsúlyozta, hogy a könyvszalon hagyománnyá tételével a magyar jogi kultúra gazdagítása mellett a jogi hivatás képviselőit is szeretné közelebb hozni egymáshoz.

 

A rendezvény fővédnöke, Dr. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédében kiemelte, hogy a könyvszalon „hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez” – majd hozzátette, hogy a tudományoknak szentelt idő és az erre fordított anyagi források egyszersmind a haza oltárára tett áldozat.

Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke kiemelte, hogy egy könyv születése mindig ünnep és ez a jogi könyvszalon is valós hiányt tölt be. Hangsúlyozta, hogy a könyv a múltunk, jelenünk és a jövőnk szerves része is, ahogyan volt idő, amikor Európa szellemi arculatát is két könyv határozta meg: a Biblia és I. Iustinianus bizánci császár Corpus iuris civilis című műve. A jogi könyvszalon kapcsán hangsúlyozta, hogy a való dolgok elmondása mellett különösen fontos annak elmondása is, hogy a könyvek ne csak az ismert problémák leírására törekedjenek, hanem az új összefüggések felfedezésére is.

Prof. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke beszédében többek között a jogi karok számának növekedését emelte ki, mely ékesen bizonyítja, hogy mennyire nagy igény van ma is a jogászokra és a jogra. A könyvkiadás fontosságáról beszélve ugyanakkor hozzátette, hogy ma „már nem csak a print kiadványokról kell beszélni, ott vannak a digitális kiadványok és a jogkeresők is. Példaként említette, hogy egy ügyvédnek is szüksége van arra, hogy jogi határozatok vagy az alkotmánybírósági határozatok között kereshessen”.


Fotó: Sebestyén László

Az ünnepségen a szervezők emlékéremmel jutalmazták Dr. Áder János köztársasági elnököt, valamint Prof. Dr. Czine Ágnest, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettesét.

 

Az eseményről készült képgalériát ide kattintva tekinthetik meg.

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép