Prof. Dr. Trócsányi László átvette rektori kinevezését

Áder János köztársasági elnök rektori megbízást adott át Prof. Dr. Trócsányi László egyetemi tanárnak január 31-én a Sándor-palotában.

Trócsányi László rektori kinevezését a Magyarországi Református Egyház kezdeményezte, az egyetem Szenátusa pedig 2022. január 5-i ülésén támogatta rektori tisztségre történő felterjesztését és rektori tisztségre történő kinevezését 2022. február hó 1. napjától 2027. január hó 31. napjáig terjedő időtartamra.

Trócsányi László a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékének kutatóprofesszora, európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke, a Budahegyvidéki Református Egyházközség presbitere.

Az új rektor a Reformátusok Lapjának adott interjúban úgy fogalmazott: „Az egyház, mint az ige letéteményese, az isteni szóra tanít. De tanít az egyetem is: emberi szóra, tudományra, diszciplínára. Egy egyházi egyetem esetében tehát kettős kötődésről beszélhetünk. Figyelembe kell vennie, honnan származik, kinek a nevét viseli, másrészt az egyetem »universitas« is, amely az egyetemességet és a nyitottságot jelképezi. Ma, amikor értékválság van, fiataljaink elbizonytalanodnak, számos dolgot megkérdőjeleznek, akkor nagyon is szükség van az értékalapú oktatási intézményekre. A Károli Gáspár Református Egyetemnek mint kiemelt felsőoktatási intézménynek nagy a felelőssége: keresztyén szellemiségét és az »universitas« együttesét kell felmutatnia, képviselnie és tanítania”.

Prof. Dr. Trócsányi László életrajza:

Trócsányi László 1956-ban született magyar jogtudós, ügyvéd, diplomata, egyetemi tanár, korábbi igazságügyi miniszter.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 1980-ban, 1985-ben jogi szakvizsgát tett. 1980–1981 között az Országgyűlési könyvtár jogi szakkönyvtárosa, 1981–1988 között az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa, majd munkatársa. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (SZTE ÁJK) Alkotmányjogi Tanszékén 1989 és 2018 között tanított, először adjunktusként, 1992-től docensként, 2000-től egyetemi tanárként. 1991-ben szerzett kandidátusi fokozatot, 2000-ben habilitált. 2007–2009 között a Jean Moulin Lyon Egyetem Jogi Karának vendégprofesszora, a Leuveni Katolikus Egyetem vendégoktatója. 2000 és 2004 között nagykövetként a Belga Királyság, illetve a Luxemburgi Nagyhercegség területén képviselte hazánkat. 1985-től a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, 2004-től a BÜK Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, 2007-ig. Az Európa Tanács Velencei Bizottságának magyar póttagja 2005 és 2013 között. 2007-től 2010-ig alkotmánybíró, majd 2010. november 1-től párizsi nagykövetként teljesített szolgálatot. 2014 és 2019 között Magyarország igazságügyi minisztere. 2019 óta az Európai Parlament képviselője. Két éve a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet tiszteletbeli elnöke. 2020-tól a Magyar Jogász Egylet elnöke.

Kutatási területei: a nemzeti parlamentek fejlődése, az alkotmányfejlődési tendenciák, a nemzeti alkotmányjog és az európai integráció, az alkotmányos identitás alapkérdései, a közigazgatási bíráskodás témaköre, a közszolgáltatások joga, a frankofón országok politikai és jogi berendezkedése. Számos hazai és külföldi elismerés birtokosa.

Trócsányi László a Budahegyvidéki Református Egyházközség presbitere, nős, három gyermek édesapja.



Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Szakirányú továbbképzések

Szakirányú továbbképzések

Közösségi Média

Közösségi média

Kultúra, közélet

Rádió

Károli Podcast

Károli Podcast

Károli Klub

Károli Podcast

Napi biztatás

Napi biztatás

 

Tudomány, kutatás

Tudomány, kutatás

Galéria

galéria, fotógép